Српскиот стартап Frame сега е дел од американската облак компанија Nuatanix. Со овој договор Frame постави и рекорд по исплатена сума за српска компанија. Договорот ќе биде финализиран на крајот на август, вели основачот и директор на Frame, Никола Божиновиќ. Frame преку своите алатки овозможува поедноставно префрлање на десктоп апликациите во облакот. Со ова на […]

Прочитај повеќе

TradeCore, белградски стартап за финансиска технологија доби инвестиција од 3 милиони долари, од која најголем дел вложи SC Ventures. TradeCore се проби на пазарот со помош на платформата и алатките за учесниците на глобалниот пазар на капитал и компаниите кои пружаат финансиски услуги на поединците. Со помош на инвестицијата, цел им е да ја прошират […]

Прочитај повеќе

Mindy е видеоигра која треба да им помогне на децата кои имаат проблемите со концентрацијата. Играта е дело на iOS девелоперот Стефан Бранковиќ и психолог од Шведска, Нана Шпец. Видеоиграта треба да им помогне на децата кои имаат проблем со ADHD нарушување. Mindy е наменета за деца од 7 до 14 години. Во текот на […]

Прочитај повеќе

Белградскиот стартап UrbiGo се обидува на сите да им овозможи да имаат сопствена градина во својот дом. Сопствениците на паметната градина ќе можат да садат, одгледуваат и користат зачини и зеленчук. UrbiGo ја освои и наградата на Social Impact Award. „Учеството на Social Impact Award чии победници и сме, ни помогна да ги усовршиме бизнис и […]

Прочитај повеќе

Car:Go е српски сервис кој е замена за Uber и сличните сервиси за транспорт. Сервисот е локална верзија на Uber или Lyft кој функционира во Белград. Сервисот започна успешно, но поради проблеми со Braintree Payments, постои опасност за крај на Car:Go. Основачот на сервисот, Вук Губериниќ, во прилично емотивен facebook-пост ги објасни сите проблеми. „Погледнете […]

Прочитај повеќе

„Cancer Moonshot“ е проект на владата на САД со кој се обидуваат да пронајдат лек за ракот. Од неодамна дел од овој проeкт е белградско-бостонскиот стартап Seven Bridges. Влезот на Seven Bridges во овој проект е откако владата на САД реши да ги обедини сите компании ширум светот од различни области кои работат на пронаоѓање […]

Прочитај повеќе

Група српки програмери сака да им помогне на сите превозници да бидат како Uber. Станува збор за исклучително искусни програмери, јавува Startit.rs. Целта на OpenLimo технологијата на која работат програмерите е да се обидат и да им помогнат на традиционалните превозници. Овие компании сега се загрoзени од новите технологии. Главна причина за ова е што овие превозници и […]

Прочитај повеќе

GoDaddy ја купи технологијата зад ManageWP од српската компанија Devana Technologies, јави Startit.rs. ManageWP е технологија за менаџмент со повеќе WordPress сајтови. Апликацијата останува самостојна, а дел од можностите ќе бидат интегрирани во планот за хостирање GoDaddy Pro. Условите од договорот не се јавно достапни, но Брајан Кросгард вели дека зделката е структурирана на валуација по […]

Прочитај повеќе

South Central Ventures инвестираше во белградскиот стартап, кој сака да ве направи попродуктивни, WorkPlus. Овој пат SC Ventures е во улога на ко-инвеститор во соработка со StartLabs. „WorkPlus се обидува да го надмине можеби најголемиот проблем кој го имаат компаниите, евидентрирање и слeдење на времето на вработените. Соодветното менаџирање со времето е клучно за напредокот на компанијата. Задачите […]

Прочитај повеќе

Enwake е бугарско-српски стартап кој на своите корисници сака да им помогне подобро да се одморат и да имаат повеќе енергија. Станува збор за очила кои се поврзуваат со паметен телефон, преку кои корисникот ги внесува своите навики и посакуваниот одмор. „Користете го било кога, било каде. За само неколку минути во денот можете да […]

Прочитај повеќе

Развиена од српското студио Nordeus, Тop Еleven Football Manager е една од најуспешните фудбалски симулации. Во моментов играта има над 100 милиони регистрирани корисници, од кои 10 милиони се активни месечно. Играта стартуваше во 2010-та година како Facebook игра, за подоцна, како што и раснеше популарноста да биде достапна и за мобилните платформи. Сега е […]

Прочитај повеќе

Српскиот стартап за софтверска колоборација и тестирање на проекти, Semaphore, објави дека е бесплатен за проекти за лична употреба. Корисниците на бесплатната верзија ќе може да го користат 100 пати во месецот за најмногу 5 проекти, притоа користејќи два процесори. Заедно со оваа објава Semaphore ја намали цената на претплатата, па сега за 29 долари, […]

Прочитај повеќе