Шведската KnCMiner за само 24 часа заработи 8 милиони долари од продажба на опрема за „фармање“ на биткоин која чини по 10.000 долари од парче. Компанијата вели дека продавала по еден милион долари опрема во првите пет часа. Неверојатната побарувачка е резултат на тоа што нема да има уште една ваква продажба на опрема се […]

Прочитај повеќе

Универзитетот Никозија на Кипар е првата образовна институција во светот која ќе им дозволи на студентите својата школарина да ја плаќаат со дигиталната валута биткоин, јавува Geekwire. Универзитетот е најголем приватен универзитет на Кипар и еден од најголемите универзитети на Медитеранот на кој наставата на англиски јазик ја посетуваат повеќе од 5.000 студенти. Студентите кои […]

Прочитај повеќе

Минатата недела дигиталната валута Bitcoin ја достигна највисоката вредност во историја од 400 долари, а веќе оваа недела ја надмина границата од 600 долари и сега еден биткоин чини неверојатни 645 долари, јавува Techcrunch. Вртоглавиот пораст на дигиталните монети се должи на се поголемата застапеност во медиумите, но и се поголемото прифаќање и можноста за […]

Прочитај повеќе

Можеби неодамнешен раст на биткоините ги направи интересни за инвеститорите, но не постои нешто што побрзо ќе ги избрка од небезбеден пазар. Најновите проблеми за пазарот на дигиталната валута доаѓаат по ненадејни изчезнување биткоини во вредност од 4,1 милиони долари од кинеската берза за менување на биткоини GBL, јави Coindesk. GBL ненадајно затвори на 26 […]

Прочитај повеќе

Следната недела ќе проработи првиот биткоин банкомат во светот. Локацијата на банкоматот ќе биде во центарот на Ванкувер, во Канада, а идејата е на неколку ентузијасти. Основач на компанијата која е сопственик на банкоматот е Мајкл Деметер, јавува Wired. Биткоин е нова децентрализирана електронска валута за која може да прочитате повеќе тука. Корисниците на банкоматот […]

Прочитај повеќе

Германија е првата земја која ја призна дигиталната валута биткоин како „приватни пари“ за кои треба да важат фискални правила. Министерството за финансии вели дека ќе треба да се плаќа ДДВ за сите комерцијални активност направени со валутата, иако во моментов правилата се нејасни бидејќи, според германските власти, „биткоин не се е-пари, ниту се функционална […]

Прочитај повеќе

Тејлор Мур од Канада ја понуди својата куќа во Алберта на продажба за околу 400.000 долари. Но, ова не би било воопшто вест доколку тој не побара целата или дел од сумата да му биде исплатена во Bitcoins. Bitcoins се децентрализирана електронска валута што ќе овозможи испраќање пари од било каде до било каде без […]

Прочитај повеќе