Научниците од универзитетот од Калифорнија успеаја да дизајнираат куче робот чија примарна цел е да води слепи луѓе. Кучете се одликува со ласерски скенер кој создава прецизна мапа од препреките и тесните простори кои се во непосредна близина. За остварување на таквата цел помага и ротирачката камерата која ја носи слепото лице. Видеото кое ќе […]

Прочитај повеќе

Be My Eyes е апликација која им помага на слепите лица подобро да се справат со кратки и едноставни задачи така што ќе контактираат доброволци да ги водат низ процесите. Слепите лица, или лицата кои имаат проблеми со видот можат да ја искористат апликацијата да започнат видео повик преку кој волонтерот ќе го води лицето […]

Прочитај повеќе

Airpoly е апликација изработена од австралиската инжинерка Марита Ченг. Апликацијата овозможува насочување на камерата на телефонот кон некој производ и потоа апликацијата им кажува што гледаат. Апликацијата веќе поддржува 7 јазици, а девелоперите сега работат на очила, кои ќе го заменат телефонот.

Прочитај повеќе

Претставен е аудио плеер за лица со посебни потреби, изработен според стандардите на World Wide Web Consortium (W3C) за достапност до веб содржини. Плеерот наречен Fandango е победник на конкурсот за воведување на дигитални технологии во културните институции, КулТИП 2014, организиран од Британскиот совет и ФИНКИ. Fandango е изработен од Националната и универзитетска библиотека „Св. […]

Прочитај повеќе

Intel инвестираше неколку стотици илјади долари во проект на 13-годишен пронаоѓач, Шубам Банерџи. Компанијата е импресионирано од евтиниот принтер направен од лего коцки кој Банерји го претстави во Белата Куќа кога имаше само 12 години јави Reuters. Станува збор за Braigo принтер кој ќе им помогне на лицата кои не гледаат или имаа оштетен вид […]

Прочитај повеќе

Научниците од Универзитетот MIT развиваат уред кој ќе може да се носи како прстен, а ќе им помогне во читањето на лицата со оштетен вид. Kорисниците треба само да го повлечат прстот преку текстот, а уредот ќе им го чита текстот. Прототипот на прстенот е 3Д-испечатен, а на него е монтирана камера која го скенира […]

Прочитај повеќе

Околу 2.500 слепи лица во Македонија, од кои 70 кои активно користат комјутер, сега ќе можат полесно да се снаоѓаат со електронските содржини благодарение на софтверот за синтеза на говор на македонскиот јазик. Софтверот за синтеза на говор – претставен од Министерството за информатичко општество и Министерството за труд и социјална политика, а креиран од […]

Прочитај повеќе