Аарон Швартз, интернет активист и адвокат за отворено општество, ко-основач на Reddit и Creative Commons, ко-автор на првата верзија на RSS, после подолга борба со депресијата изврши самоубиство на свои 26 години. Швартз во 2011 година беше уапсен поради преземање на 4 милиони академски објави од JSTOR (Journal Storage) и нивно бесплатно споделување преку p2p […]

Прочитај повеќе

Пред два дена објавивме вест за онлајн активистот Арон Шварц кој е обвинет за крадење на академски и научни трудови од порталот JSTOR, и кому му се заканува 35 годишна затворска казна. Интересно околу овој случај е тоа што вчера на озогласениот торент сајт Pirate Bay се најде торент кој содржи 18.592 трудови од порталот […]

Прочитај повеќе