Најверојатно  очекувано, ако уред чини околу 750+ долари на пазарот ќе се појават и фалсификати кои ќе се обидат да ги измамат купувачите. Ова секако е случај со новите уреди на Apple, а копии на Android телефони веќе се достапни во продажба. Подетална проверка секако ќе ви покаже дека не е iPhone, а секако показател […]

Прочитај повеќе

Производството на различни фалсификувани производи е сериозен проблем во Кина. Кинеската компанија WaliMai се обидува да стави крај на фалсификуваните производи со RFID-етикета. Паметната етикета треба да биде доказ за купувачите дека производот е автентичен, вели Reuters. Етикетите се креирани со RFID чип кој го следи пакетот од првата од последната станица. Наместо продавницата, етикетата […]

Прочитај повеќе

Intel Celeron процесори лажно се продаваат како Ryzen 7 1700 на Amazon. Најмалку двајца купувачи по отпакувањето на процесорот  забележале дека производот не соодвествува со она што го купиле. За среќа Amazon им ги замени производите. Иако на прв поглед е потешко да се направи разликата, со малку повнимателно загледување брзо се забележува дека процесорот не […]

Прочитај повеќе

Директорот и основач на Alibaba, кинеската продавница која добро им е позната на македонските корисници; Џек Ма е најверојатно еден од луѓето кои имаат добро искуство со роба која е неовластена фалсификат на познати брендови. Азискиот Amazon на почетоците имаше куп проблеми со копии на познати брендови, против кои се бори во соработка со овластените […]

Прочитај повеќе

Кина и фалсификат, што има изненадувачко тука? :) Аpple има официјални Apple продавници во Пекинг и Шангаи, но не и во градот Кунминг во јужна Кина каде блогерката BirdAbroad, заедно со својот сопруг, откри три продавници кои се претставени како Apple Store, официјални брендирани продавници за гигантот. Продавниците изгледале официјално, блогарката вели дека се продавале […]

Прочитај повеќе