(Oва е гостински пост на Ева Пиперевска, маркетинг менаџер во G6 Solutions. Ева се реши да напише серијал на блог постови за Google AdWords на Medium. Ги реобјавуваме со нејзина дозвола) Google Adwords е платена платформа за рекламирање, достапна за сите бизниси без разлика дали станува збор за мали бизниси или големи корпорации. Профилите на […]

Прочитај повеќе

Законот кој го донесоа српските власти сериозно ќе го промени начинот на кој корисниците се огласуваат на Интернет. Имено, 20 отсто од заработката која нерезидентните правни лица ќе ја направат од компаниите или граѓаните на Србија, ќе треба да ги платат како дополнителен данок. Данокот ќе биде платен од резидентните компании или здруженија, објаснува Rnids […]

Прочитај повеќе

Google започнува со експериментaлен проект со кој на ѕвездите и некои бизниси им овозможи рекламирање директно преку картички кои се појавуваат во пребарувањето. Засега станува збор за ограничен број на партнери на компанијата кои можат да огласуваат на овој начин, но доколку се покаже успешно, компанијата можеби ќе им ја понуди оваа функционалност и на […]

Прочитај повеќе

По неколку месеци поминати во тестови, Facebook е подготвен да ја презентира новата алатка за рекламирање Canvas. Canvas е креиран за паметните уреди, поточно оние корисници кои ја користат мобилната апликацијa на Facebook. Она што го овозможува Canvas е создавање на нов вид реклами кои ќе и овозможат на социјалната мрежа зголемена заработка од мобилните […]

Прочитај повеќе

Facebook полека, но сигурно, стана mobile first платформа за огласувачите. Над 80 отсто од парите кои ги заработува Facebook од рекламирање се од мобилните уреди, покажува последниот финансиски извештај. Социјалната мрежа во последното тримесечје забележа фантастични резултати пред сѐ од шопингот за новогодинешните празници. Во тој период успеа да заработи над 5,8 милијарди долари од […]

Прочитај повеќе

Комичарот, и за многумина новинар, Џон Оливер ја критикуваше native advertising како штетна практика која им штети на традиционалните и новите медиумите. Таканареченото native advertisement не е директно рекламирање преку банери, туку рекламирање преку содржина, кој не мора да биде за брендот. Пример, New York Times, кој неодамна започна со native advertisement, објави вистински новинарски […]

Прочитај повеќе

Adblock Plus, можеби најпопуларната екстензија за блокирање на рекламни банери, има договор со дел од огласувачите кој овозможува нивните реклами да го поминат филтерот и да му бидат презентирани на корисникот, јави Financial Times. Според FT, огласувачите во индустријата на онлајн реклами која вреди околу 120 милијарди долари, се загрижени дека AdBlock и другите слични […]

Прочитај повеќе

Отсега огласите од Facebook Ads ќе ве следат на било кој уред да го користите, велат од Atlas одделот на Facebook кој треба да биде прв вистински предизвик за платформата за реклами на Google, AdSense. „Тоа што го нудиме е најдобриот продукт во индустријата“, вели Давид Јакубовски за Wall Street Journal. Причина поради која огласувачите […]

Прочитај повеќе

Тwitter ќе им овозможи на огласувачите да таргетираат реклами на 20 различни јазици. Јазичното таргетирање, кое е достапно преку Ads API, е уште една алатка за прикажување на порелевантни реклами – кои се 90 отсто од приходите на Twitter – покрај таргетирањето според интерес, клучни зборови, пол и географска локација. Со јазичното таргетирање огласувачите ќе […]

Прочитај повеќе

Atlas платформата на Microsoft е во рацете на Facebook. Според службеното известување, маркетинг платформата ќе им помогне на сите огласувачи на Facebook да ја споредат ефикасноста на кампањата на Facebook, со останатиот начин на огласување на мобилните и компјутерите. На овој начин, Facebook ќе обезбеди и начин за прикажување на огласите на други страници, со […]

Прочитај повеќе