Апликацијата на Venikom, Bike Computer, достигна над 50.000 преземања на Android и преку 15.000 на iOS. Како што пишувавме во најавата на самата апликација, Bike Computer е наменет за сите велосипедисти и покрај стандардните опции за следење на вашата рута на возење со сите параметри, преглед на отчукувањата на срцето и слични функционалности, нуди и […]

Прочитај повеќе

Популарниот производител на GPS уреди за навигација Garmin извести дека е нов сопственик на кај нас малку познатиот jужноaфрикански стартап iKubu. Стартапот работи на технологија која може да им помогне на велосипедистите така што ќе ги извести за брзината и оддалеченоста на возилата околу нив. „iKubu пронајде начин да имплементира радар кој ќе може да […]

Прочитај повеќе

Што ако има креативен начин да се поправи велосипедизмот во Скопје, и било кој друг град? Radwende е апликација која навистина би можела да допринесе кон „позелено“ Скопје, посебно доколку градските власти се одлучат да го копираат потегот на Висбаден. Германскиот град неодамна беше прогласен за најлош град за велосипедисти во светот, и иако Скопје […]

Прочитај повеќе

Life Beam е компанија која соработува со војската на САД и произведува делови за кацигите на пилотите. На барање на двајца вработени велосипедисти во Life Beam, компанијата креираше и паметна кацига за велосипедистите, која ја мониторира работата на срцето. Кацигата е финансирана преку краудфундинг сервисот Indiegogo. Кацигата е изработена во соработка со Lazer Sport кој […]

Прочитај повеќе

Се почна од еден твит. Се сподели идејата, се здружија твитерџиите и се организираше првиот неформален велосипедски настан Критична маса #НаТочак. Околу стотина велосипедисти се појавија на улиците на првoто возење низ Скопје. Се организираше и второ возење, и трето, четврто, и петто, и шесто… А на 27.02 ќе се случи и ново десетто возење. […]

Прочитај повеќе