Краткиот одговор на ова прашање е „Да, за парите заработени со freelance се плаќа данок на доход“.  Одговор на ова прашање и малку појаснување за „Само прашај“ дава Мухедин Авдиќ, раководител на сектор за даноци во Управата за јавни приходи.

Прочитај повеќе

На секои 1000 жители во Македонија ќе пронајдете 3,41 фриленсер. Во оваа статистика Македонија заостанува единствено зад Србија која има 3,52 фриленсери на 1000 жители. Останатите држави на листата не се ниту блиску до Србија и Македонија, на трето место е Јамајка со 2,43 фриленсери на 1000 жители. Се чини дека интересот за фриленсинг во […]

Прочитај повеќе

(Tекстот е преземен од македонскиот блог за фриленсери, Дезен.мк, чиј уредник е Дани Јанев. Реобјавен е со негова дозвола.) Едно од најважните одлуки, посебно на тазе дипломираните дизајнери и програмери е дали веднаш да пробаат со барање работа и отворени позиции низ маркетинг агенции или пак да почнат со барање работа онлајн и барање свои […]

Прочитај повеќе

Freelance.hr е биде нова платформа за фриленсерите и потенцијалните клиенти, која ќе стартува од март оваа година. Проектот ќе работи на начините како што работат светските познати фриленс сајтови, а конечната цел е да ги собере на едно место програмерите, дизајнерите и останатите слободни работници од регионот. Категориите кои ќе ги нуди Freelance.hr се Online […]

Прочитај повеќе