Квалитетот на животот на Лес Бон значително ќе се подобри благодарение на револуционерен напредокот напревен во John Hopkins University Applied Physics Laboratory. Г. Бон ги загуби двете раце во несреќа со електрична енергија пред 40 години, но благодарение на тимот од JHUAPL доби две функционални роботски раце со кои може да управува истовремено. Процедурата подразбира […]

Прочитај повеќе

Џејсон Барнс e тапанар кој пред две години при незгода го загуби долниот дел од десната рака. Сега, благодарение на технологијата, тој има нова протетична рака која му овoзможува сонот од детството, повторно да свири. Слично како Life Hand 2, така и г.Барнс управува со својата роботска рака преку мускулите кои се наоѓаат во горниот […]

Прочитај повеќе

uArm е робот креиран од ентузијасти и уште еден успешен проект кој стартува со краудфандинг поддршка од Kickstarter. Идејата зад проектот е студентите и ентузијастите да имаат евтина алатка со која ќе можат да започнат свое изучување на роботиката, велат Еван Денг, Алер Гу, Лоеве Ли и Ерик Вонг, креаторите на роботската рака. Стартер пакетот […]

Прочитај повеќе

Денеска официјално беше отворен четвртиот по ред семинар и натпревар за роботика Робомак 2013, организиран од EESTEC LC, IEEE и Студентскиот парламент на ФЕИТ. Саемот за роботика ќе се трае до 15-ти март и ќе се одвиваат различни работилници со студенти, асистенти и професори на ФЕИТ. Исто така на РобоМак 2013 се пријавени и околу […]

Прочитај повеќе

Bлагодарение на двајца ентузујати и 3д принтер, малиот Лиам Дипенар со вродена ABS маана сега може да ги користи двете раце кога си игра со топка или да држи предмети во десната рака, јавува NBC News. Oва покажува дека се поголемата примена на 3Д принтерите ќе го направат животот на луѓето во иднина многу поудобен, па […]

Прочитај повеќе