Обновено: 4.декември во 23.15 ч. Кралското семејство го одобри контроверзниот закон за прислушување. Со ова сите методи за кои зборуваше Едвард Сноуден сега се легални во Британија. „Ова е најекстремното нагледување на граѓаните во историјата на западната цивилизација.“, вели г. Сноуден. Со потврдата од кралското семејство, законот и официјално стапува на сила. Ова ќе им […]

Прочитај повеќе

Безбедносната фирма Raytheon има развиено софтвер Riot кој собира информации од друштвените мрежи за да ги следи корисниците и да го предвиди нивното идно однесување, налик на „Google за шпиони“, пишува англискиот Guardian. Софистицираниот Riot ги следи друштвени мрежи и други сајтови, и помага да се креира целосен профил на корисникот, од кои му се […]

Прочитај повеќе