Малициозниот софтвер Lojax e еден од најтешките за отстранување од компјутерите. Корисникот може да го преинсталира оперативниот систем, па дури и да го промени хард дискот, но сепак нема да го отстрани Lojax. Lojax е прва злоупотреба на Unified Extensible Firmware Interface (UEFI), вели ESET, безбедносна компанија која го пронајде софтверот на компјутерот на жртвата. […]

Прочитај повеќе

Милиони фотографии на корисници на Mac се украдени последните 13 години, благодарение на безбедносен пропуст. Малициозниот софтвер автоматски ги вклучувал камерите и микрофоните и детектирал кога корисникот пребарувал порнографија, јави Ars Technica. Софтверот наречен Fruitfly е креиран од Филип Дурчински од Охајо. Сега креторот на софтверот е пред судот, а обвинителот откри дека кодот за FruitFly […]

Прочитај повеќе

Изгледа дека хакирањето на CCleaner е многу поголем проблем отколку што првично се претпоставуваше. Истражувачите кои го открија пропустот, сега сметаат дека проблемот е многу поголем. Напаѓачите иако користеле масовен напад, сепак биле фокусирани на 20 технички компании, јави Wired. Малициозниот код е пронајден во 32-битната верзија 5.33 на CCleaner, дистрибуирана од 15 август до 12 […]

Прочитај повеќе

Алатката CCleaner која милиони корисници ја користат за оптимизација и подобра работа на компјутерите беше користена за малициозни цели. Алатката е едноставна за користење, па затоа и има стотици милиони корисници. Од Piriform тврдат дека алатката има 2 милијарди преземања. Хакери го искористија софтверот и во него сместија малициозен код кој им овозможи дополнително да […]

Прочитај повеќе

Помеѓу пет и десет години малициозниот софтвер Firefly незабележано инфицирал Mac компјутери. Напаѓачите имале надзор врз камерата, тастатурата и други чувствителни делови на компјутерот. Никој не може да каже зошто, ниту кој е креатор на софтверот. Малициозниот софтвер е во иста група како и софтверот кој Malware Labs го откри во јануари. Софтверот собира податоци […]

Прочитај повеќе

Стотици корисници на Skype јавуваат дека од август започнале да добиваат спам пораки од своите контакти. Пробиените профили не биле заштитени со двојна авторизација, иако според сѐ требало да бидат, јавува The Verge. Компромитираните профили потоа се користат за испраќање на пораки кои водат до сајтови со малициозна содржина. Најголем дел од спам линковите личат […]

Прочитај повеќе

Google на својата I/O конференција се пофали дека има 1,4 милијарди активини Android уреди. За жал, милијарда од нив се подложни на безбедноснинот пропуст познат како Stagefright. Новиот пропуст е сличен со претходникот со кој можеше да се преземе контрола врз телефонто само преку порака, па затоа си го заслужи името Stagefright 2.0. Досега се […]

Прочитај повеќе

Единаесетгодишници ги користат своите таленти за креирање на малициозен код со кој ќе ја добијат пристап до профили на гејминг сајтови или на друштвените мрежи, вели безбедносната компанија AVG. Најголем проблем е недостигот на етика кај младите кодери, недостигот на знаење за што е исправно, а што погрешно доведува децата да имаат моќни алатки во […]

Прочитај повеќе