Ентузијастите и вљубениците во вселената и активностите на NASA, од неодамна имаат на располагање нов веб сајт. Преку сајтот можете да дознаете за сите идни планови на NASA и да видите какви мисии планираат во наредните децении. Па така, оваа година се планираат комерцијални испораки до месечината. На сајтот ќе забележите дека NASA планира да […]

Прочитај повеќе

Изминатава недела една од главните вести во светот беше дека тестовите на кинеската мисија на месечината со ‘ртење на растенијата се успешни. За жал растението не успеа да ја преживее првата ладна ноќ на Месечината. Резултатите од овој експеримент се значајни и за иднината на истражувањето на вселената, но на покус рок првите чекор, колонии […]

Прочитај повеќе

Кинеското вселенско летало Chang’e-4 успешно слета на темната страна на месечината. Леталото робот слета на Jужниот пол – Ејткен басен. Сондата е опремена со инструменти кои ќе овозможат анализа на геологијата на регионот, и биолошки експерименти. Лендерот е опремен и со ниско фреквентен радио-спектрометар специјално дизајниран за подалечната страна на месечината. Дополнително, дел од товарот […]

Прочитај повеќе

Оваа недела ја одбележуваме 50 годишнината од слетувањето на Apollo 7. На 22 октомври 1968 командниот модул на Apollo 7 слета во близина на Бермуда. Волт Канингам, Воли Шира и Дон Ајсл се првите астронаути од Apollo програмата кои беа во вселената. Претходно тројцата астронаути беа на 11 дневна мисија. Apollo 7 полета на 11 […]

Прочитај повеќе

Пред 50 години луѓето за прв пат стапнаа на Месечината. Пет децении подоцна веќе сме подготвени за изградба на првите бази. Во видеото на многу интересен начин се теоретизира за идните чекори кои ќе бидат од важност за Земјаните да станат „вселенци“.

Прочитај повеќе

Nokia и Vodafone ги објавија своите планови во 2019 година да лансираат 4G мрежа на Месечината. Станува збор за научен проект кој ќе овозможи куп податоци да бидат испраќани од Месечината назад кон Земјата. Ова можеби изгледа непотребно, но технологијата ќе овозможи два ровери да стримаат видео директно до станицата. Станицата ќе биде лоцирана на […]

Прочитај повеќе

Бежичниот широкопојасен интернет може да стигне до Месечината и можеби дури и до Марс, покажува експериментот на истражувачи од NASA и MIT, пренесува Wired. Сепак креирањето на линк до Месечината не е едноставен потфат, потребни се дури четири телескопи од Њу Мексико за да креираат линк до приемник закачен на сателит кој лебди во месечевата […]

Прочитај повеќе

За некои е сè уште несфатлив концептот како може да се направи зграда со 3Д принтер, додека за други, како архитектонското студио Foster+Partner и Европската вселенска агенција (ESA), тој проект не е доволно амбициозен. Тие заедно објавија планови за 3Д испринтани куќи на Месечината. Објектите ќе бидат испринтани директно на месечината со огромен 3Д принтер. […]

Прочитај повеќе