Можеби слушнавте дека дел од учесниците во кампањата за локални избори зборуваат за паметен град. Но, кога се обидуваат да објаснат за придобивките и можностите на оваа технологија тоа го прават прилично неумесно. Дел од причините за ова се и објективни, паметните градови имаат куп можности, а дел од нив сè уште не можеме ниту […]

Прочитај повеќе

Најверојатно и да не знаевте дека во тек се локални избори, од изгледот на вашите ѕидови на друштвените мрежи, брзо може да го заклучите ова. Секако, во Македонија и овој пат го имаме вообичаениот фолклор. Дел од проблемите се и во начинот на кој го користиме интернетот и пребарувачите. Ако побарате: „Партија Х предавници“ или […]

Прочитај повеќе

Дали гласате за омилената боја, или гласате за вистинскиот кандидат кој ќе работи за вашите интереси? За да се биде градоначалник не е потребно само харизма, или пак да се биде од таа или онаа партија. Кандидатот треба да има добар план за работа кој ќе им служи на сите граѓани во следните четири години. […]

Прочитај повеќе

Друштвените мрежи се полесен начин да се остане во контакт со граѓаните, да се споделат идеи и да се реaлизираат за подобро општество. Тоа го сфатија oколу 57 отсто од кандидатите за градоначалници на локалните избори 2013 година, кои отворија свои друштвени профили. Скоро сите од нив имаат свој Facebook профил, а некои и по […]

Прочитај повеќе

Transparency International – Macedonia ја објави и iOS верзијата на својата апликација „Пријави корупција“ која од поодамна е достапна и за Android телефоните. Преку апликацијата корисниците можат директно да пријават случаеви на корупција според различните категории и да ги прегледуваат сите пријави кои се објавени на prijavikorupcija.org. Aпликацијата доаѓа во момент пред изборите за кои […]

Прочитај повеќе

Знаеш ли за кого ќе гласаш и знаеш ли каде треба да гласаш? Во март ќе има локални избори кои се клучот за демократското општество. Но за да бидат успешни треба секој да го даде својот глас, посебно младите гласачи кои, како што вели Граѓанската асоцијација МОСТ, не се заинтересирана за демократските процеси. Младите гласачи […]

Прочитај повеќе