Програмери, дизајнери, аниматори, цртачи, музичари, и што сè не, подгответе се за уште еден Global Game Jam. Настанот со кој некако и забрза развојот на видеоигри во Македонија според досегашните најави ќе се одржи во Скопје, Битола и Охрид. Oва година се одржува од 31 јануари до 2 февруари, a oфицијалното пријавување е веќе отворено […]

Прочитај повеќе

Хакатоните се одлично место за развој и тестирање на нови идеи. Причините за ова се движат од временската рамка која ги „принудува“ учесниците да креираат концентрирано решение, па се до големиот број учесници кои може да дадат мислење. На хакатоните често има различни профили на луѓе кои на учесниците ќе им овозможат да слушнат различни […]

Прочитај повеќе

Македонската асоцијација за развивање игри -МАГДА го најави одржувањето на Global Game Jam Macedonia 2018. Настанот се одржува глобално, а шеста година по ред ќе се одржи и во Македонија. Оваа година настанот е закажан за последниот викенд од јануари од 26 до 28 јануари. Засега организаторите сè уште ги одредуваат локациите и дополнително работат […]

Прочитај повеќе

„Во здрава игра здрав дух!“ е мотото на Game Развиотка, едукативен настан кој е во организација на Global Game Jam Macedonia. Своите искуства ќе ги споделат Румена Најчевска и Петар Котевски, а целта повторно е да се разговара за уметноста и занаетот поврзан со развивање видеоигри. Посебно акцентиран ќе биде последниот дел од креирањето на […]

Прочитај повеќе

Околу двеста програмери, инженери, ентузијасти, гејмери и уметници се собраа во Скопје и Битола да ги прослават видео игрите во викендот на Global Game Jam, кој по втор пат се одржува во Македонија. Организатор на настанот повторно е Македонската асоцијација за развивање на игри (МАГДА), со поддршка на KAMAI Media и Гораст Цветковски. Настанот беше […]

Прочитај повеќе

Годинешниот Global Game Jam се одржа на 321 локација во 63 држави. Вообичаено немаме среќа бакви настани да се одржуваат во Македонија, но овој пат, пред се поради пожртвуваноста и ентузијазмот на организаторите на првиот Game Jam во земјава, македонските креатори на видео игри се собраа на дводневно дружење, на две локации во Скопје и […]

Прочитај повеќе