Youth Entrepreneurial Service (YES) фондацијата, организира бизнис конференција која ќе се одржи на 17. и 18. ноември. „Go International – Open innovation in ICT“ е настан кој има цел на едно место да собере повеќе компании, едукатори, истражувачи и да обезбеди директни средби. „Компаниите не можат повеќе да останат фокусирани сами на себе, да се […]

Прочитај повеќе

Youth Entrepreneurial Service (YES) фондацијата организира бизнис натпревар наменет за стартапите од ИКТ секторот. На натпреварот своите идеи може да учествуваат и млади ентузијасти кои сè уште немаат сопствен бизнис. Единствено ограничување е за стартапите кои веќе постојат, e да не се постари од една година. Краен рок за пријавување е 25 јули, по што ќе започне оценување […]

Прочитај повеќе

(Интервјуто со iDerma е првично објавено од ПСМ инкубатор, кои се и организаторите на првиот Mobile AppCamp во Скопје) iDerma е ветувачки хрватски стартап кој победи на првиот Mobile AppCamp во декември. Стартапот на студентките Јосипа Мајиќ и Ана Бурица има за цел да го направи односот доктор-пациент поперсонален. Прочитајте за нивното искуство и за […]

Прочитај повеќе

Да се стартува нова компанија е едно од поедноставните нешта, ќе ви речат претприемачите. Но, да ја направите таа компанија успешна со нов продукт кој ќе го револуционира пазарот, е за тоа треба знаење, среќа и многу, многу труд. YES Инкубаторот ве води низ инспиративните приказни на некои од најуспешните претприемачи од светот преку документарниот […]

Прочитај повеќе

Oд тринаести до четиринаести април во Скопје ќе се одржи oтворениот хакатон ecaHack 2013 кој ќе им понуди можност на програмерите и ентузијастите да разменуваат идеи, концепти и проекти за мобилни апликации. Темата на настанот ќе бидат апликации со отворени податоци. Тоа се оние податоци кои се јавни, но затворени во институциите често во тесктуална […]

Прочитај повеќе

Yes инкубатор и Vip обезбедија бесплатен превоз на 50-тина програмери и ентузијасти кои сакаат да учествуваат на BlackBerry 10 Mini Jam во Белград, Србија, на 6-ти април. Организиран од страна на Blackberry Developer Group Balkan, поддржан секако од BlackBerry, присутните на Mini Jam ќе се запознаат со развојот на новата BlackBerry 10 платформа, како и […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински пост на YES инкубаторот) Во петокот се одржа првиот Google Developers Group настан во Македонија, на кој присуствуваа експерти, почетници и ентузијасти кои дискутираа на теми поврзани со Google технологијата. Настанот oрганизиран од YES инкубаторот, предизвика огромен интерес кај заедницата и беше проследен со одличен одѕив, со што Клубот на новинари беше […]

Прочитај повеќе