(Ова е гостински пост на Дејан Алексов, ко-основач на Стартап Македонија и основач на адвокатската канцеларија Алексов. Постот е првично објавен на Aleksov.mk, и реобјавен со негова дозвола) Во последните неколку години, а следејки компаративни искуства, се појавија неколку финансиски инвестиции во стартап компании во seed фаза, кои се реализираат на принцип пари за удел. По примерот на останатите стартап […]

Прочитај повеќе

South Central Ventures инвестираше во белградскиот стартап, кој сака да ве направи попродуктивни, WorkPlus. Овој пат SC Ventures е во улога на ко-инвеститор во соработка со StartLabs. „WorkPlus се обидува да го надмине можеби најголемиот проблем кој го имаат компаниите, евидентрирање и слeдење на времето на вработените. Соодветното менаџирање со времето е клучно за напредокот на компанијата. Задачите […]

Прочитај повеќе

Српскиот стартап TruckTrack успеа да добие прва seed инвестиција од 25.000 евра во замена за 8 отсто до компанијата, пренесува српскиот стартап блог Startit.rs. TruckTrack e и единствениот стартап од Југоисточна Европа што настапува на Seedcamp Week во Берлин, па можно е да се врати од таму со уште пари за развој. TruckTrack на Вук […]

Прочитај повеќе

Независното студио за видео игри Tesseract Interactive е најде меѓу 16-те финалисти од 10 земји кои ќе одат во Софија на стартап натпревар од 31 јануари до 3-ти февруари. Натпреварот е организиран од бугарскиот инкубатор LAUNCHub кој инвестира во разни стартапи од Јужно-источна Европа. Инкубаторот е поддржан од Европската Унија и бугарските власти, и доделува […]

Прочитај повеќе