Трета успешна македонска Greenlight игра на Steam. По Excubitor и BOB RG 42, хорор авантурата Wounded ќе биде достапна на Steam. Патот на Wounded до издавањето не беше лесен. Сепак упорноста и ентузијазмот на Workbench Studios е можеби и вистински позаказател за она што е потребно за успех. Workbench имаа две неуспешни кампањи – една на […]

Прочитај повеќе

Изградете кули, уништете ги непријателите, спасете ја базата, надградете го бродот. Ова накратко e Excubitor, нова македонска игра која може да ја купите на најголемата дигитална продавница за игри, Steam. Креирана од Tesseract Interactive, тим од гејминг ентузијасти за кои креирањето игри беше првин хоби, Excubitor е еден од ретките успешни стартапи кои го поминаа […]

Прочитај повеќе

По долгото чекање, и официјално излегува Excubitor, првата македонска игра која беше одобрена за продажба од Steam. Студиото Tesseract Interactive закажа забава на 26-ти мај по повод лансирањето на својата прва игра, на која се поканети сите македонски гејмери, гејминг ентузијасти и креатори на игри. Освен дружење и размена на искуства за играњето и креирањето […]

Прочитај повеќе

Еxcubitor е првата македонска игра што успеа да добие одобрување од корисниците на Steam, и да се продава на дигиталната продавница. Создадена е од македонскиот стартап Tesseract Interactive кои од неодамна се наоѓаат во портфолиото на издавачот Kasedo Games.

Прочитај повеќе

Откако Excubitor го доби „зеленото светло“ од гејминг заедницата на Steam, сега македонското гејминг студио Tesseract Interactive најави соработка со издавачот Kasedo Games кои ќе им помогне нивната игра да биде објавена за PC, Mac и SteamOS. Ова се одлични вести за македонскиот стартап кој иако започна како хоби, сега се доближува до конечно издавање […]

Прочитај повеќе

Во новата епизода од емисијата за игри GG.mk гостува Иван Ивановски, еден од основачите на Tesseract Interactive кои успеаја да ја објават првата македонска игра на Steam. Иван зборуваше за како од едно обично хоби креираа игра која доби 30.000 евра инвестиција и стана инспирација за сите македонски гејминг ентузијасти. Во интервјуто откри и дека […]

Прочитај повеќе

Excubitor на Tesseract Interactive наскоро ќе може да се купи од Steam. Играта го помина рецензирањето на гејминг заедницата на Steam Greenlight, и доби одобрување да се продава на една од најголемите дистрибутивни платформи за видеоигри. Ова е неверојатен успех за играта која започна како хоби од неколку ентузијасти, за потоа во стартапoт да се […]

Прочитај повеќе

Excubitor, играта на македонското студио Tesseract Interactive кои ја реализираа со 30-те илјади евра инвестиција од LAUNCHub, сега е објавена на Steam Greenlight. Greenlight е платформа на која оценуваат игри од гејминг заедницата, пред да бидат продавани на Steam. Играта треба да е меѓу топ 100-те игри пред да биде земена во предвид Steam, но […]

Прочитај повеќе

Excubitor настана како хоби на Александар Јовановски и Иван Иваноски. Првите очекувања на малиот тим од шест програмери кои го оформија студиото Tesseract Interactive беа оптимистички, но и реални дека ќе биде тешко да се пробијат со играта бидејќи во Македонија не се инвестира во стартапи. Но, приказната се смени во февруари 2013-та година со […]

Прочитај повеќе

Македонското независно студио за видео игри Tesseract Interactive е првиот македонски стартап кој е финалистит на натпреварот на бугарскиот инкубатор LAUCHub. На натпреварот младиот тим на програмери ќе ја презентира својата игра Excubitor пред инвеститорите, и доколку се претстават доволно добро, ќе можат да добијат и до 30.000 евра првична инвестиција за натамошен развој. „Аплициравме […]

Прочитај повеќе

Независното студио за видео игри Tesseract Interactive е најде меѓу 16-те финалисти од 10 земји кои ќе одат во Софија на стартап натпревар од 31 јануари до 3-ти февруари. Натпреварот е организиран од бугарскиот инкубатор LAUNCHub кој инвестира во разни стартапи од Јужно-источна Европа. Инкубаторот е поддржан од Европската Унија и бугарските власти, и доделува […]

Прочитај повеќе