Веќе еднаш пишувавме за Downloaded кога најавивме дека документарецoт за Napster ќе биде објавен на 10-ти март на SXSW конференцијата. Но, сега се појави првиот краток исечок од филмот за сервисот кој ја промени музичката индустрија и им направи проблеми на музичарите, со тоа што им ја намали продажбата, и ја започна пиратската револуција. Филмот […]

Прочитај повеќе

На овогодинешната конференција SXSW (South by Southwest) премиерно ќе биде прикажан документарецот „Downloaded“ на кој е прикажано раѓањето на Napster и животот на двајцата основачи, Шон Паркер и Шон Фенинг, кои водеа битка со музичката индустрија. Од почетокот на 1998 година, peer-to-peer сервисот ја промени музичката индустрија, подоцна и останатите, при што предизвика големи последици […]

Прочитај повеќе