Новата заштита на платежните картички на Mastercard ќе биде идентификација преку селфи и отпечатоци од прсти. Компанијата објави дека овие податоци можат да бидат алтернатива на лозинките при онлајн плаќање, пренесува BBC. Промените кои ги најавува Mastercard наскоро ќе се применуваат во САД, Канада и десетина европски земји, за каде ќе се објави и дополнителна […]

Прочитај повеќе

Времето на лозинки и на „колачиња“ за потврдување на дигиталниот идентитет наскоро ќе биде минато. Google размислува лозинките да ги замени со USB-„проверувач“, кој кога ќе го вметнете во USB читач, автоматски ќе го потврди вашиот идентитет, пишува The Wired. Google на овој проект соработува  со Yubico, компанијата која ги призведува USB клучевите. Авторизацијата која се […]

Прочитај повеќе