Поискусните дизајнери на вебстраници најверојатно нема да бидат изненадени од советите кои ќе ги добијат од ова видео. Сепак помалку искусните и оние кои можеби само што започнале, ќе може да извлечат интересни заклучоци. Погледнете го видеото и подобрете ја својата пракса, а со тоа ќе станете и подобри.

Прочитај повеќе

Изгледот на стартап екосистемот во регионот во 2017 година е подобар од било кога. Ова е благодарение на неколку стартапи кои се лидери, но токму тоа дава оптимизам дека во иднина ќе биде и подобро. Гејминг студиото Outfit7 во 2017 е продадено за 1 милијарда долари, и со тоа стана регионален еднорог, вели извештајот на […]

Прочитај повеќе

(Ова е гостински пост на Емир Слезовиќ, стартап и коворкинг ентузијаст. Постот е првично објавен на LinkedIn, и реобјавен со негова дозвола) За да научам повеќе за претприемништво во еден од најстартап градовите во Европа оваа година одлучив да се преселам во Берлин. Добив бизнис размена во коворкинг просторот betahaus и дојдов во Берлин. Тоа […]

Прочитај повеќе

Агенцијата за вработување на Република Македонија започна нова програма за намалување на невработеноста кај младите. Заинтересираните претприемачи кои ги исполнуваат условите може да добијат неповрата финансиска помош во висина до 10.000 евра. АВРМ и досега имаше слична програма иако сумата која ја нудеа беше пониска. Финансиската помош е наменета за млади лица до 29 години. […]

Прочитај повеќе

Националниот центар за развој на иновации и претприемничко учење (НЦРИПУ) организира натпревар за најдобра идеја за социјално претпријатие, како дел од проектот СПИР – Социјално претприемништво за инклузија на Ромите. Проектот е финансиран од страна на Европската комисија во рамките на грантовата програма „Поттикнување на социјална инклузија и вработување на локално ниво“ Сите кои се […]

Прочитај повеќе

Google сака да им помогне на сите стартапи побрзо и побезбедно да го достигнат својот потенцијал. Компанијата ќе се обиде на едно место да ги донесе сите алатки кои може да им бидат од корист на основачите на стартап. Помошта од „Startup with Google“ е распределена во 3 групи. Првата група на корисниците им нуди можност за пронаоѓање […]

Прочитај повеќе

Startup Macedonia го објави почетокот на кампањата Launch in Macedonia. Проектот е производ на нивната верба во потенцијалот достапен во Македонија. Кампањата започнува симболично, со издавање на брошура која ќе им помогне на претприемачите да се запознаат со можностите во Македонија. Брошуратa e пред се е наменета за интернационалните претприемачи. Ќе им помогне да се запознаат со поволностите кои […]

Прочитај повеќе

Агенцијата за вработување на Република Македонија продолжува со проектот ,,Поддршка за вработување на млади“. Целта е да им се помогне на лицата помлади од 29 години полесно да дојдат до работа. Учеството  во обуката е отворено за сите млади невработени лица, до 29 години кои имаат завршено средно образование, регистрирани во АВРМ. Заинтересираните може да поднесат апликација за […]

Прочитај повеќе

Во 1985 година, откако Стив Џобс заминува од Apple, основа нова компанија, NeXT Inc, која требаше да креира хардвер и софтвер доволно моќни за на нив да може да се прават сложени компјутерски симулации. Компанијата никогаш не го достигна успехот на Apple. Сепак, откако Apple го купи NeXT софтверот, тој е имплементиран и на него се […]

Прочитај повеќе

Еден од најпознатите претприемачи на денешницата, основачот на Tesla, Илон Маск, вели дека својот успех им го должи на осум книги. Г. Маск чита многу, па на девет години ја има прочитано целата енциклопедија Бритaника, вели CNBC. Еве го изборот на книги за кој г.Маск вели дека му го промениле животот: „Структури: Или зошто работите […]

Прочитај повеќе

Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) е државна институција која обезбедува финансиска поддршка за македонски претпријатијата, наменета за развој на нови или значително подобри производи или услуги од тие што се нудат на пазарот. На овој начин претпријатијата добиваат финансии за побрз развој на иновациите и нивно побрзо пласирање на пазарот за да остварат […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински пост на Нина Николиќ, стартап ентузијаст и автор на блогот #StartupSelfie, во кој објавува интервјуа со регионални стартапи) Истражување на Швајцарија започнува од Женева. Како дел од Swiss Entrepreneurship Program (#SwissEP), се радував на можноста за откривање на Швајцарија и откривање на динамичната стартап заедница. По одличната вечера и Mash-up настанот во […]

Прочитај повеќе