Инвестититорите Andreessen Horowitz кој важат за една од највлијателните групи во Силициумската Долина ја претставија 16 Things листата. Станува збор за технологија за која инвеститорот е најзаинтересиран во периодот кој доаѓа, технологии, кои според нив, може да го променат светот, или барем вреди да се инвестира во нив. „Ние не инвестираме во теми; инвестираме во […]

Прочитај повеќе

Голем дел од нас го имаат слушнатo терминот „disruptive innovation“, иако ова може да биде збунувачки концепт. За да го појасни, инвеститорот Марк Андрисен со серија од 17 твита точно објасни што се подразбира под овој термин. Марк Андерсен е заслужен за Netscape Navigator, сега можеби заборавен прелистувач кој долго време му беше единствена конкуренција […]

Прочитај повеќе

Стартапот Instacart чија цел е да овозможи дистрибуција на свежо овошје и зеленчук на барање на корисници, доби инвестиција од 44 милиони долари од Andreessen Horowitz, едни од најголемите ангел-фондови од Калифорнија. Услугата на Instacart е нешто слично на Amazon за дистрибуција на зеленчук, корисниците ги нарачуваат производите, а потоа сервисот ги доставува од најблиската […]

Прочитај повеќе

Популарниот Android ROM, Cyanogenmod, собра уште 23 милиони долари инвестиција, предводена од Andreessen Horowitz, за развој на нов оперативен систем кој ќе му биде вистинска конкуренција на Android. Средствата се наменети за инвестиција во дистрибуцијата и за проширување на развојниот тим. „Наша цел кога ја стартувавме оваа компанија беше да креираме најдобро можно искуство на […]

Прочитај повеќе

Andreessen Horowitz со ивестиција вредна 25 милиони милиони долари во стартапот Coinbase стана најголемиот инвеститор во дигиталната валута биткоин. Coinbase им овозможува на корисниците да ги користат нивните услуги како своевиден дигитален трезор во кој ги чуваат своите пари без да се грижат за можни напади. Во моментов Coinbase има над 600.000 корисници, а популарноста […]

Прочитај повеќе

Еден од најпознатите инвеститори во Силициумската долина, Бен Хоровитц од Andreessen Horowitz, вели дека сакаат да инвестираат во компании основани од луѓе кои ги оставиле факултетите за да ја следат својата луда визија за стартап наменет за мали пазари без шанса да монетизираат. Инвеститорот чие портфолио вклучува компании како Faceook, AirBnb, Canvas, Box, Groupon, Pinterest, […]

Прочитај повеќе