Атрактивноста на една држава како туристичка дестинација не зависи единствено од изградени објекти, уредени плажи или куп реклами кои ги повикуваат туристите. Таков маркетинг можеби некогаш функционирал бидејќи бил единствениот, но денес приказната е поинаква, и малку покреативна. Интеренет овозможува одличен начин за претставување на туристичките локации, а токму на ова се надева Србија во […]

Прочитај повеќе

Доколку сè уште не сте одлучиле или немате идеја каде да одите на одмор, македонскиот сервис Ајде на одмор, може значително да ви помогне во изборот. Сервисот функционира веќе четири години и соработува со петнаесетина туристички агенции, но тоа што е ново кај нив е што започнаа со онлајн букинг и плаќање. Ајде на одмор […]

Прочитај повеќе

Општина Тетово стартува пилот проект со кој софтверски ќе ги заштити личните податоци на туристите. Според македонските закони, хотелите и другите угостители мора да ги поднесат податоците од туристите до властите заради евиденција. Но, вака се појавуваше проблем на споделување на премногу лични податоци. Со новото софтверско решение, хотелите и другите објекти електронски ќе поднесуваат […]

Прочитај повеќе

Visit Skopje е апликација за Windows Phone наменета за туристи кои доаѓаат во посета на градот, но без сомневање ќе им биде корисна и на голем дел од Скопјаните. Visit Skopje на Semos ќе им помогне на туристите да се снајдат со сместување, да најдат места за јадење или одмор, и локаци од културното и […]

Прочитај повеќе

Град Скопје и стартапот CodeWell ги здружија силите да ја направат мобилната апликација Skopje City Guide која ќе ја олесни навигацијата околу Скопје и ќе ги претстави сите најинтересни локации низ градот, од музеи и галерии до паркови, споменици и култни ресторани и барови. Освен детали за локациите, апликацијата, која е достапна за Android паметните […]

Прочитај повеќе

Wikivoyage е нов „краудсорсинг“ проект на Wikimedia Foundation, но наместо да се собира енциклопедиско знаење како што се прави со Wikipedia, овој проект ќе биде туристички водич кој ќе ги содржи сите потребни информации за како туристите да стигнат и да се снајдат на популарна локација. Според фондацијата, има многу малку сервиси кои имаат доволно […]

Прочитај повеќе