Во случај да имате приватни дигитални работи за кои би сакале и понатаму да продолжат да бидат приватни ви препорачуваме да ја проверите новата безбедносна алатка FileNurse. FileNurse e бесплатен софтвер кој ви дозволува да заштитите фолдери со лозинка, да шифрирате фајлови, па дури и да криете индивидуални фолдери и партиции. Алатката е крајно едноставна […]

Прочитај повеќе

Најбрзиот начин до непотребна главоболка е преку закачување тврдоглави штеточини во форма на malware или ransomware. За последиците од ваквото нешто сме пишувале во бројни прилики, како и за еден од подобрите софтверски решенија за нивно спречување. Најновата безбедносна алатка која се труди да пoнуди дополнителен штит одбрана нѝ доаѓа од NoVirusThanks. OSArmor е исклучително […]

Прочитај повеќе

Популарниот софтвер за анимирани филмови Toonz сега е бесплатен за сите илустратори и дизајнери. Најпознатите креации направени со Toonz се серијата Futurama, и филмовите Princess Mononoke и Spirited Away. Најголема предност на софтверот е што овозможува едноставен спој на рачно нацртаните цртежи со дигиталните цртежи. Токму ова беше причината поради која софтверот беше избран за […]

Прочитај повеќе

Microsoft ја прошири достапноста на бесплатен Office за студенти надвор од САД. Па сега бројот на студенти кои можат да се пријават се студентска верзија на пакетот е далеку поголем и е достапен на сите континенти, објави Microsoft на својот блог. За бесплатниот пакет е потребна валидна студенска имејл адреса со која студентите и учениците […]

Прочитај повеќе

Продолжува трендот на бесплатна понуда на професионален софтвер и алатки за училиштата и студентите. Сега Autodesk ги понуди AutoCAD, Sketchbook, 3D Max и Maya бесплатно на студентите и училиштата во 188 држави. „Начинот на кои ги правиме работите се менува навистина брзо и потребна ни е поголема работна сила подготвена за новите производствени и конструктивни […]

Прочитај повеќе

Pixar објави дека ќе овозможи бесплатно преземање на RenderMan за некомерцијални цели. Пакетот за 3Д-рендерирање се користи за креирање на филмовите во студиото, помеѓу кои ToyStory, Monsters Inc, Ratatouille, WALL-E и Harry Potter. Покрај најавата за бесплатната верзија, Pixar најави дека комерцијалната верзија сега е достапна за пониска цена од 500 долари и 200 долари […]

Прочитај повеќе

Можеби најдобро би било да започнам со бројки за тоа колку би чинел целиот лиценциран софтвер и колкава би била казната доколку го користите нелегално. Сигурно и вие не сакате да размислувате за овие црни сценарија и давање пари, па затоа прочитајте ги алтернативите кои ви стојат на располагање и зачувајте ги парите што планирате […]

Прочитај повеќе