Ричард Сталман, основачот на Фондацијата за Слободен Софтвер, креатор на GNU и активист, влезе во Интернет куќата на славните. На г. Сталман, му се придружија Аарон Швартз, Џими Велш (Wikipedia) и Џон Пери Барлоу (EFF). Ричард Сталман е познат по својот поглед за слободата на корисниците и секогаш се противел на пресметките базирани во облакот, […]

Прочитај повеќе

Аарон Швартз, интернет активист и адвокат за отворено општество, ко-основач на Reddit и Creative Commons, ко-автор на првата верзија на RSS, после подолга борба со депресијата изврши самоубиство на свои 26 години. Швартз во 2011 година беше уапсен поради преземање на 4 милиони академски објави од JSTOR (Journal Storage) и нивно бесплатно споделување преку p2p […]

Прочитај повеќе