И третта година се креираа игри од „нула“ на Global Game Jam, настан кој се одржа паралелно во целиот свет, како и во Скопје и Битола. Над 160 натпреварувачи направија 32 креативни игри за само 48 чеса. И повторно Македонската асоцијација за развивање на игри (МАГДА) ги собра ентузијастите за видеоигри да направат уште еден […]

Прочитај повеќе

Македонската гејминг заедница овој викенд ќе се собере на Global Game Jam во Битола и Скопје, каде ќе се креираат игри во хакатон од 48 часа. Но, веќе за следната недела, во четврток на 29-ти јануари, е закажан петтиот Инди Пиво настан, на кој ќе се продолжи со дружењето. Тема ќе биде токму споделување на […]

Прочитај повеќе

Нова епизода на eмисијата за игри GG.mk и нова најава на возбудливи наслови. Претставена е новата Mortal Kombat X која ќе се појави пролетта, и според GG.mk,треба да биде подобра од „деветката“, на која трошеа по неколку часа дневно. Беа рецензирани и Kingdom Come и Pillars of Eternity. Следеше најава и на Global Game Jam […]

Прочитај повеќе

И оваа година, трета по ред, ќе се креираат македонски игри. Македонска асоцијација за развивање игри (МАГДА) го најави Global Game Jam 2015-та на кој се поканети сите ентузијасти, гејмери и креатори на видеоигри. Настанот повторно се одржува на две локации – во Скопје и Битола од 23 до 25 јануари, и овојпат за прв […]

Прочитај повеќе

Околу двеста програмери, инженери, ентузијасти, гејмери и уметници се собраа во Скопје и Битола да ги прослават видео игрите во викендот на Global Game Jam, кој по втор пат се одржува во Македонија. Организатор на настанот повторно е Македонската асоцијација за развивање на игри (МАГДА), со поддршка на KAMAI Media и Гораст Цветковски. Настанот беше […]

Прочитај повеќе

Дружење, програмирање и креативно изработка на видео игри oд нула, за само два дена. Ова во суштина е целта на Global Game Јам, глобален гејминг 48-часовен маратон кој ќе се одржи во разни градови ширум светот истовремено од 24 до 26-ти јануари, вклучувајќи ги и Скопје и Битола. Настанот во Македонија го организира Македонската асоцијација […]

Прочитај повеќе

Годинешниот Global Game Jam се одржа на 321 локација во 63 држави. Вообичаено немаме среќа бакви настани да се одржуваат во Македонија, но овој пат, пред се поради пожртвуваноста и ентузијазмот на организаторите на првиот Game Jam во земјава, македонските креатори на видео игри се собраа на дводневно дружење, на две локации во Скопје и […]

Прочитај повеќе

Во Македонија има услови за креирање на видео игра, беше кажано од организаторите на Global Game Jam Македонија во неодамнешното интервју. Можеби е време и тие видео игри да бидат оценети во конкурс организиран од ПСМ Фондација, GDG Скопје, во соработка со Qua Vadis и Augmented Citizen. Сите македонски развивачи на игри се поканети да […]

Прочитај повеќе

Од 25 до 27 јануари за прв пат во Македонија, ќе се одржи Global Game Jam, во организација на Македонска асоцијација за развивање игри –  МАГДА. На настанот, кој ќе се одржи во Скопје и Битола, се поканети сите ентузијасти преку работилница да научат како да креираат видео игри. Global Game Jam е најголем светски настан од […]

Прочитај повеќе

Студенти, ентузијасти, професионалци и сите кои сакаат да креираат и играат видео игри, се поканети на првиот Global Game Jam 2013, кој ќе се одржи од 25 до 27 јануари во Скопје и во Битола. Настанот со мото „Наместо да спиеш, цртај, креирај, програмирај, дизајнирај, дружи се 48 часа со целиот свет“ има за цел […]

Прочитај повеќе