Секојпат кога ќе ви притреба некоја слика, дали за вашиот веб сајт, блог, или слично, претпоставуваме дека обично одите преку пребарувачкиот енџин Google Images. Нема ништо лошо во тоа, но некои од фотографиите кои ги преземате на овој начин можат да подлежат на одредени (авторски) права и ограничувања. Unsplash е веб сајт кој ви нуди […]

Прочитај повеќе

По одличната тема за историја на фотографијата, членот M.Pix го продолжува својот серијал со нов напис на тема Мајстори на фотографијата во кој говори за развојот на оваа уметност, луѓето кои се сметаат за врвни мајстори како Ансел Адамс, Јусуф Карш, Анри Картие Бресон и др. притоа споделувајќи ги нивните најпознати фотографии. “Со кого и да се почне, […]

Прочитај повеќе

“Ако целосно ја затемините собата и оставите еден сосема мал отвор низ кој ќе влегува светлината во просторијата, погледот од вашиот прозорец ќе се појави како превртена слика која се проектира на ѕидот. Тоа се случува поради линеарното патување на светлината и тој процес познат како „камера обскура“ е основа за фотографијата.” е воведот на членот М.Pix во […]

Прочитај повеќе

Фотографиите кои конкурираа за 2014 iPhone Photography Awards се можеби најдобриот показател за моќта на денешните паметни телефони. Но, да бидеме искрени, иако имате iPhone во рака, или пак некој друг телефон со моќна камера од 8+ мегапиксели, не очекувајте дека телефонот сам ќе знае да направи одлични фотографии. За тоа треба умешност како правилно […]

Прочитај повеќе

500px, еден од попопуларните сервиси за споделување фотографии, презентирани пред публиката како порфолио, најави дека ќе стартува 500px Prime сервис за издавање на лиценци за користење на фотографиите. 500px Prime нема да биде како GettyImages и другите слични сервиси преку кои можат да се купат дигитални и оригинални фотографии. Според сервисот, 500px нема да се […]

Прочитај повеќе

Vip оператор и Фото сојуз на Македонија организираат изложба на професионални фотографии направени со паметен телефон, поточно со Samsung Galaxy S4. Изложбата е секако промоција на камерата на телефонот, но знаејќи го квалитетот на таа камера – како и на камерите на другите high-end телефони – може да очекуваме квалитетни фотографии. Фотографиите од македонските градови […]

Прочитај повеќе

Goongula.com е нов сервис, всушност повеќе е дигитална библиотека на дела од македонски веб дизајнери, фотографи и стрит артисти со нивно портфолио, можност да се коментира и фаворизира, да се споделува. Goоngola.com ја слави креативноста, давајќи му шанса на авторот да се истакне и да го претстави своето дело.

Прочитај повеќе