Од 1 јуни започна со работа дигиталниот систем за обработка на царински декларации и акцизни документи. Сите извозни декларации сега се поднесуваат во Систем за обработка на декларации и акцизни документи (СОЦДАД). „За економските оператори, тоа значи намалување на времето на поднесување на декларации, поедноставување на процесите, и најважно – значително намалување на трошоците. Сите процеси […]

Прочитај повеќе

(Овој текст е дел од серијалот на IT.mk кој има за цел да ги промовира локалните компании кои се присутни на сервисот ИТ Индекс) ПРОФИЛ 1. Датум кога официјално започнавте со работа: Патот кон успехот на Anhoch започнува со името Anhoch Trade во 1993. 2. Од кого е основана компанијата? Anhoch е основана од Г-дин […]

Прочитај повеќе

Нов патент на Amazon покажува дека компанијата има намера во блиска иднина да креира летечки магацин. Од каде што помали дронови ќе бидат товарени со пратките и ќе ги испорачуваат до врата на купувачот. Големиот магацин нема да биде премногу иновативна технологија, туку станува збор за едно од првите летала, цепелин. Идејата на Amazon ќе зависи […]

Прочитај повеќе

Нема повеќе страни за продажба на оружје на најголемата социјалната мрежа и Instagram. Не станува збор за нова функционалност, туку за додавање на оружјето на листата на забранета стока за тргување, пренесува New York Times. Иако звучи чудно, но до сега можевте да продавате оружје преку Facebook. Забраната нема да се однесува на лиценцираните продавници, […]

Прочитај повеќе

(Ова е гостински пост на Немања Николиќ, ко-основач на српската компанија AllSecure. Текстот е реобјавен како соработка помеѓу IT.mk и NovaEnergija.net, секако, со дозвола од г. Николиќ) Во 2014-та година преку милион граѓани на Србија платија за некоја стока или услуга преку интернет, што претставува зголемување на претходната година од околу 30 отсто. Очекувањата за […]

Прочитај повеќе

(Ова е гостински текст на Нина Ангеловска, основач на сервисот за групно купување, Grouper.mk) Електронската трговија и поврзаните активности преку интернет можат да бидат мотор на подобрување на економската состојба во земјата, но придонесува и за поголема интеграција на земјата во глобалните трендови. Информатичко-комуникациската технологија (ИКТ) направи трансформација во начинот на кој трговците и потрошувачите […]

Прочитај повеќе

Американската федерална агенција за трговија (FTC) ја затвори истрагата, a Google помина без казна, со опомена во иднина да мора да го промени начинот на работа. Google секако е задоволен од резултатите, но засегнатите компании протестираат. „Затворањето на истрагата за пристрастноста на Google без преземање на акција преставува пропуштена можност за заштита на иновативноста во […]

Прочитај повеќе