Тик, так, време е за таблет! Вака Canonical најави Ubuntu таблет компјутер, иако се уште не е официјално претставен Ubuntu Phone OS. Тајмерот поставен на Ubuntu.com покажува дека има уште 5 часа пред претставувањето на уредот, што интересно се поклопува со големиот настан на HTC каде ќе бидат претставени куп уреди. Дали HTC е хардверскиот […]

Прочитај повеќе

По видеото и Марк Шатлворт си играше со оперативниот систем инсталиран на својот Galaxy Nexus, сега доаѓа најава дека Ubuntu мобилниот оперативен систем ќе биде наскоро достапен за сите љубопитни ИТ ентузијасти. Имено, од 21 февруари, развивачите ќе може да го стартуваат Ubuntu Phone OS на својот Galaxy Nexus или Nexus 4 уред. Иако ова […]

Прочитај повеќе

Ubuntu објави серија на водичи за развивачите кои планираат да развиваат апликации за Ubuntu мобилниот оперативен систем. Во моментот документацијата се состои само од водичи за корисничките интерфејси, додека во иднина сигурно базата ќе се зголеми со повеќе материјал. Ова доаѓа после објавувањето на информациите дека првите Ubuntu паметни телефони ќе се појават во октомври, […]

Прочитај повеќе

Во текот на минатата недела од Canonical ја објавија мобилната верзија на Ubuntu, а нешто подоцна истиот беше инсталиран на Galaxy Nexus и беа објавени системските побарувања. Инсталационата слика за Ubuntu за Galaxy Nexus и изворниот код ќе биде објавен при крајот на февруари, вели Алан Поуп од Canonical, кој беше попрецизен за разлика од […]

Прочитај повеќе

Во текот на минатата недела објавивме за новиот Ubuntu оперативниот систем за мобилни телефони, што ќе им биде потребно на развивачите за развој на апликации за овој опертивен систем, а деновиве излегоа и информации за системските побарувања. Првиот паметен телфон кој ќе работи на овој оперативен систем треба да биде објавен при крајот на оваа година или […]

Прочитај повеќе

Бројачот кој вртеше на Ubuntu.com истече вчера околу 19 часот, кога и беше претставен новиот оперативен систем за мобилни телефони – Ubuntu Phone OS. Oвој слободен мобилен оперативен систем работи на постоечкиот Android кернел и драјвери, но не поддржува Java виртуелна машина, поддржува ARM и x86 процесори, и ветува дека ќе ја искористи максимално моќта […]

Прочитај повеќе