Интернационалната е-Спорт Федерација IeSF се одлучи турнирот во Баку, Азербејџан, да гo подели на машки и женски дел, и тоа без можност за некаков комбиниран натпревар. На вака смислениот турнир мажите би се натпреварувале во DoTA 2, StarCraft 2, Hearthstone и Ultra Street Fighter IV, а девојките во StarCraft 2 и Tekken Tag Tournament 2. […]

Прочитај повеќе

Над 40 отсто од германските гејмери кои играат онлајн игри се девојки, а над 33 отсто од гејмерите на онлајн игри се девојки и жени над 18 години. Затоа и се поголем број на студија за видео игри се почесто вработуваат жени дизајнери со цел да го откријат што е тоа што ги привлекува девојките. […]

Прочитај повеќе