Дигиталната технологија знае значително да ги олесни секојдневните активности не само на учениците, туку и наставниците. Во пресрет на новата училишна година, решивме да споделиме три исклучително корисни алатки. Некои од нив ќе ви помогнат да се посветите на важните работи, некои ќе пробаат да внесат ред со вашите хаотични мисли. Сите од нив, меѓутоа, […]

Прочитај повеќе

Додека ги извршувате работните обврски може да се случи да налетате на исклучително интересен вебсајт или видео кое едноставно, мора да го погледнете; во спротивно би можеле да не го најдете дома, а кој ќе се мачи со копирање и препраќање на линкот од еден на друг имејл. Ризикот од следење на линкот кој делува […]

Прочитај повеќе

Лошите вести дека SoundGecko, една од подобрите text-to-speech апликации, се гаси, брзо беа заменети со добрите вести дека во iOS и во Аndroid постојат интегрирани опции со кои телефонот претвара текст во глас. Во овој случај не зборуваме за асистенти како Siri, туку за едноставна функционалност на претварање на текст во глас со која може […]

Прочитај повеќе

Корисниците на новите iPhonе 6 и iPhone 6 Plus помалку ги користат своите iPad таблет комјутери, вели анализата на Pocket направена на над 2 милиони корисници. Новитe телефони на Apple имаат поголеми екрани до 5,5 инчи па корисниците немаат потреба да користат iPad за читање содржина, бидејќи големите екрани се доволни. Тие пак што користат […]

Прочитај повеќе

Благодарение на Интернет денес имаме пристап до се повеќе вести, и се помалку време да ги прочитаме. Но, тоа не значи дека треба да ги изоставиме вестите и текстовите кои не може да ги прочитаме бидејќи сме зафатени. Нив едноставно може да ги зачувате во Pocket и да ги прочитате од било каде, во било […]

Прочитај повеќе

Период во кој се подаруваат најмногу подароци, а едни од најпосакуваните и најчесто користени подароци се мобилните уреди. Па така, доколку имате нов паметен телефон или компјутерски таблет кој работи на Android, Google ja претстави листата на најдобрите апликации за 2012-та година. Evernote: Апликација со чија помош можете да фаќате забелешки во било која форма […]

Прочитај повеќе