Еден од ретките успешни и инспиративни македонски стартапи, Grouper.mk стигна до уште еден значителен јубилеј. Стартапот успеа да продаде 500.000 купони, а оваа бројка е уште поимпресивна доколку се има предвид дека истовремено го пробиваат патот на е-трговијата во Македонија. Овие купони се купени од 110.000 корисници, а услуги обезбедија над 2.000 соработници на Grouper. […]

Прочитај повеќе

Можеби приказните за „exit“ звучат како мит во младата македонска стартап сцена, но постојат стартапи што успеале да го продадат својот сервис. Една таква успешна приказна доаѓа од Струмица, домот на дигиталното креативно студио Работилница, основано од Ванчо Стојков, Мери Доневска-Костуранова, Крум Ѓоргиев, Ване Костуранов и Сашко Николовски. Тимот има фантастичен уметнички и дизајнерски талент […]

Прочитај повеќе

Фигура е нов македонски производител на накит кој се разликува од конкуренцијата по тоа што накитот го прават со 3Д принтер. Брендот е основан од Дона Антовска Трајановска пред шест месеци, и во моментот работат на нивната прва линија на накит, во соработка со студиото за 3Д принт SEE3D. Според Дона, идејата е да се […]

Прочитај повеќе

Brainster е spin-off на WeLrn, првичниот стартап на Петар Ниновски за кој доби инвестиција од CEED клубот на бизнис ангели. Но, ако WeLrn е веб платформа преку која се пренесува знаење со кратки онлајн курсеви, Brainster е нешто комплетно различно, и подобро. Со Brainster Петар излегува во офлајн светот, се фаќа во борба против формалното […]

Прочитај повеќе

MarkO, македонскиот локациски потсетник на CodeWell доби нова верзија во која се додадени интересна функционалност за зачувување на постојана локација. MarkO е to-do апликација за Android и часовниците со Android Wear која наместо да ве потсетува според време, ве потсетува според локација, пример ве потсетува дека треба да купите млеко кога ќе поминете покрај супермаркет. […]

Прочитај повеќе

Македонско-хрватскиот стартап Fueloyal Technology успеа да обезбеди дополнително финансирање за своето паметно капаче iCap 1000 кое спречува кражба на гориво. Fueloyal се најде помеѓу 23-те проекти кои влегоа во IMPACT програмот за акцелерација и со тоа обезбедија 100.000 евра. Тоа што е значајно е што за овие средства не е потребен влог, јави Netokracija. Учесниците […]

Прочитај повеќе

Откако Excubitor го доби „зеленото светло“ од гејминг заедницата на Steam, сега македонското гејминг студио Tesseract Interactive најави соработка со издавачот Kasedo Games кои ќе им помогне нивната игра да биде објавена за PC, Mac и SteamOS. Ова се одлични вести за македонскиот стартап кој иако започна како хоби, сега се доближува до конечно издавање […]

Прочитај повеќе

Air Eco Solar е решение на Стефан Трајков, студент на Машинскиот факулет, кој е нов тип на соларен/воздушен колектор што овозможува производство на електрична енергија и загревање. Колекторот е составен до три ротирачки ќелии кои во зависност од поставеноста може да се користат на три начини. Покрај производството на електрична енергија и загревање, колекторот може […]

Прочитај повеќе

Déjà vu е стартап со едноставна идеја – креирање на единствена онлајн локација каде што ќе можат да се соберат сите заинтересирани за купување и продавање на постара, но зачувана облека. „Second hand“ продавниците не се новитет, но во Македонија не постои заедница, што е токму идејата на стартапот. Да креира заедница и онлајн продавница […]

Прочитај повеќе

Идејата на WeLrn е едноставна. Иако македонскиот стартап влегува на пазар на кој има огромна конкуренција, сепак влегува со добар план – наместо долги академски предавања како што прават Coursera и другите едукативни платформи, WeLrn ќе се фокусира на кратки онлајн курсеви за унапредување на практичното знаење. Кратки курсеви можеби се попрагматична идеја, посебно што […]

Прочитај повеќе

MаркО, локацискиот асистент на CodeWell, доби нова бета верзија со која треба да биде попаметен. Освен редизајн на екранот за потсетници, апликацијата која ве потсетува за обврските кога ќе поминете на одберена локација, сега има AI Recognition. Се работи за функционалност со која МаркО ќе сугерира најдобра локација и време. Пример, откако ќе се креира […]

Прочитај повеќе

Првата грешка на Bastet Noir беше што започна да работи со македонските модни дизајнери кои не беа отворени за соработка, со чесни исклучоци, вели основачката Даниела Милошеска на својата презентација на Startup Grind Skopje. Веднаш ја променија стратегијата и „сега, по две години од стартувањето, имаме дизајнери од САД, Шведска, Словенија и наскоро ќе се […]

Прочитај повеќе