Интернет на нештата може да биде следната „голема“ технологија, но за ова компаниите мора да поработат на поголема безбедност на уредите. Безбедносните проблеми на паметните уреди не се новост. Токму тие беа и главна причина за некои од најголемите DDoS напади со бот мрежи. Огромни мрежи на IoT-уреди дискутабилно се најголем проблеми со паметните уреди, […]

Прочитај повеќе

Овој текст е дел од серијалот “ФИТР грантови” во кои што ги контактиравме фирмите кои имаат ИТ решенија на последнитe повици за грантови на ФИТР. Идејата зад серијалот е јавноста подобро да се запознае со компанијата, продуктот и очекувањата поврзани со грантовите. ИТ.МК се обиде да стапи во контакт со сите компании од ИТ секторот […]

Прочитај повеќе

Ѓоко Крстиќ основач на Zero Science Lab и безбедносен истражувач во Applied Risk пронајде безбедносен пропуст во системите за далечински надзор на потрошувачка на електрична енергија на Optergy Proton. Агенцијата за домашна безбедност на САД (Homeland Security Agency) на пропустот му додели најголема оценка за опасност. Пропустот е во уредот со кој се надгледува и […]

Прочитај повеќе

Интересот за уреди кои се дел од интернет на нештата постојано се зголемува. Ова колку е добро бидејќи ќе има попаметни, понапредни и подобри уреди, толку и не е. Главна причина за опасноста е лошата безбедност на самите уреди. Вестите за бот мрежи кои потоа се користат за различни DoS напади веќе не се новост, […]

Прочитај повеќе

Европската Унија одобри јавен фонд вреден 1,75 милиони евра за развој на електроника. Проектот е предложен од Британија, Италија, Франција и Германија, а доби поддршка и од Европската Комисија. Унијата се надева дека поддршка на фондот ќе дадат и приватни инвеститори, па ќе порасне за уште 6 милијарди евра, пренесе Reuters. Во проектот се вклучени […]

Прочитај повеќе

ARM и Intel надминаа дел од разликите и двете компании ќе соработуваат на интернет на нештата. Двете компании  објавија дека постигнале договор за стратешко партнерство за развој и менаџирање на интернет-на-нештата-уреди. Со партнерството ARM ќе ја користи стандардизација креирана од Intel и во своите уреди, a со ова секако уредите ќе бидат побезбедни, вели Reuters. […]

Прочитај повеќе

Се сеќавате ли на Грант Имахара од MythBusters? Во ова видео г.Имахара зборува за домот на иднината, неговиот изглед и управувањето.

Прочитај повеќе

Се чини дека во Alphabet не се презадоволни од развојот на Nest како независна компанија. Поради ова, Nest се враќа назад во Google. Враќањето беше најавено уште во 2016 година, но се реализира дури сега. Потегот доаѓа во период во кој 69% од IoT уредите доаѓаат од Amazon. Nest во Google ќе биде дел од Google […]

Прочитај повеќе

Apple го претстави својот прв уред за управување со домот, паметниот звучник HomePod. Уредот не се разликува премногу од конкуренцијата, иако според квалитетот на звукот е далеку пред Amazon Echo и Google Home, пишува Verge. Ова се однесува пред сè на звукот, кој е далеку пред конкуренцијата. Звучникот е подобар, но за жал, сѐ друго […]

Прочитај повеќе

Дали објекти без електроника би можеле да ги споделуваат своите податоци на интернет? Дизајн концепт на една група истражувачи овозможува споделување на податоци без софистицирана електроника. Истражувачи од Универзитетот Вашингтон во САД успеаа да креираат метод со кој од 3д-испринтана пластика ќе може да се споделуваат податоци. Секако примената е за едноставна модели. Примерот од […]

Прочитај повеќе

Можеби најголемиот проблем на интернет на нештата е постоeњето на куп поврзани уреди чиj софтвер не се надградува. Овие уреди можат да се користат за креирање на бот мрежи, кои потоа се користат во DDoS напади. Интернет на нештата е име кое се користи за куп паметни уреди кои се поврзани на интернет. Ова овозможува […]

Прочитај повеќе

Microsoft  го претстави својот прв паметен термостат. GLAS е изработен во соработка со Johnson Controls, кој со оглед на тоа дека е креатор и на првиот електричен термостат има значитело искуство во оваа гранка. Ова е еден од првите уреди кои доаѓаат со Windows 10 IoT Core оперативен систем. Ова секако подразбира дека уредот доаѓа со […]

Прочитај повеќе