БИРН Македонија објави Android апликација за својот истражувачки проект „Скопје 2014 под лупа“. Проектот на БИРН ги користи отворените податоци за да ги мапира сите објекти кои беа изградени како дел од реконструкцијата на Скопје, која ја знаеме како Скопје 2014. „Скопје 2014 под лупа“ е прв пример на македонско статистичко новинарство кое сега може […]

Прочитај повеќе

Балканската истражувачка репортерска мрежа (БИРН) и фондацијата Метаморфозис, на 10 ноември во Coffice, организираат средба на која ќе се дискутира за важноста на отворените податоци. На настанот ќе се дискутира за јавниот интерес за што поголем број отворени податоци во Македонија, потенцијалот и постојните иницијативи. Заинтересираните на оваа средба ќе можат да се сретнат со […]

Прочитај повеќе

„Скопје 2014 под лупа“ не е по строга дефиниција проект со отворени податоци, туку е интерактивна мапа која ги следи потрошените пари за грандиозната реконструкција на Скопје, креирана од тим на искусни новинари од БИРН кои осум месеци собираа стотици печатени документи преку Законот за слободен пристап до информации. Но, сепак е фантастичен пример, можеби […]

Прочитај повеќе

Македонската Twitter заедница не може да престане да твита за новиот рингишпил кој беше поставен на плоштадот Македонија, веднаш до новата зграда на Македонски Телеком. Во моментов има над 1.200 твитови што го содржат зборот „рингишпил“. Има помал број твитови за „вртелешка“. Револтот кој ги предизвика саркастичните коментари се парите – 160.000 евра – кои […]

Прочитај повеќе

Фондацијата Марко Кабранов стартува натпревар за најкреативно меме (или мим) во кое ќе се исмее или пофали проектот Скопје 2014. Натпреварот може да биде интересен и да генерира доста креативна содржина, иако делува како форсиран, бидејќи интернет мемињата се вирални феномени, односно се споделуваат само ако им се допаднат на корисниците или ако се однесуваат […]

Прочитај повеќе