Македонски Телеком отвори инкубатор за дигитални таленти, составен од тим од студенти кои ќе работат на развивање на апликации за дигитална трансформација. Освен за дигитализирање на процесите на Телеком, тимот ќе работи и на други иновативни апликации, кои ќе имаат за крајна цел – дигитализација на општеството. Студентите, кои доаѓаат од областа на ИТ, телекомуникациите […]

Прочитај повеќе

Инкубаторот Step Up во соработка со Asseco SEE и DoXTeam ја објавија првата програма за стипендирање на бизнис таленти. Стипендирањето се однесува на студентите запишани во 1 и 2 година на факултетите за информатички технологии и компјутерско инженерство. Кандидатите ќе бидат дел од тестови, самостојно и тимско решавање на задачи и интервјуа пред да бидат дел од програмата. […]

Прочитај повеќе

Сите идеи за различен дизајн, кои изгледале осудени на пропаст сега имаат нова можност. House of 1000 designers е место на кои идеите ќе можат полесно да се реализираат. Креаторите на  платформата сакаат да помогнат да се остварат сите квалитетни идеи. А концептот ќе им помогне на сите локални и регионални дизајнери. Ако ова ви заличува на […]

Прочитај повеќе

Coworking просторите и инспиративни инкубаторите се следниот чекор кон развој на стартап екосистемот во Македонија, вели Бисерка Конеска, директорка на инкубаторот на Seavus. Софтверскиот гигант сега се реши да ги отвори своите врати за сите стартапи и нови медуми, со намера да ги поддржат идните генерации на иноватори. „Лично сметам дека целиот приватен сектор би […]

Прочитај повеќе

GameFounders е првиот стартап акцелератор кој ќе им помага на компаниите кои започнуваат со развој на видео игри. Акцелераторот е eстонски, но може да аплицираат компании од било која држава доколку се спремни да се преселат во Талин. Компанијата веќе ги прими првите 10 стартапи, но веќе е започнато апплицирање за вториот круг. За 9 […]

Прочитај повеќе