Нова подобрена верзија на бионички раце ќе им помогне на луѓето со ампутирани екстремитети да имаат подобра интеракција со светот. На новата верзија работат два тима едниот од САД, а другиот од Европа, кои сакаат да им овозможат на корисниците да имаат делумен осет на допир со што ќе можат да управуваат со стисокот на […]

Прочитај повеќе

IBM предвидува дека во следните пет години компјутерите ќе ги имаат истите сетила како и луѓето. Предвидувањето доаѓа во „5 in 5“ листа во која IBM секоја година ги предвидува трендовите во технологијата. Според IBM, паметните телефони, таблет, лаптоп или десктоп компјутери ќе ни овозможат  преку нив да почуствуваме допир, вид, вкус, мирис или звук, односно […]

Прочитај повеќе