Во денешно време, нема некој да не има проблеми или со вратот или со половината, или со нозете.  Во случај да болката која ја чувствувате почнува да влијае во извршување на вашите секојдневни обврски и начин на размислување, потребно е веднаш да се консултирате со лекар. Но, Painspot е веб сајт кој, во меѓувреме, би […]

Прочитај повеќе

Британскиот хирург Давид Нот беше консултант на операција во сирискиот град Алепо. Тој преку Skype и WhatsApp им асистираше на хирурзите во салата. За жал, по неколку недели истата болница беше цел на руски бомбардери. Г. Нот стравува дека неговиот компјутер бил хакиран и така била откриена локацијата на болницата. Поради ова, Меѓународниот комитет на […]

Прочитај повеќе

Можеби изгледаше премногу оптимистички кога IBM започна да го користи Watson во куп различни индустрии, од квизови, до грижа за корисници, готвачи и лекари. Сепак вештачката интелигенција веќе има успех над лекарите. Watson во Универзитетот Токио забележа ретка форма на леукемија кај една пациентка. Предноста на Watson покрај брзината е и огромната база на податоци, […]

Прочитај повеќе

Зимата е период кога најголем број од нас „лекот“ за грипот и главоболката ќе го побараме на Интернет, надавајќи се дека нема да мора да одиме на лекар. Но, на наше изненадување, не се што има на интернет е вистина! Една од најопасните работи што може да си ги направите е да побарате лекарска помош […]

Прочитај повеќе