Пет затвореници од затворот во Охајо, составија два компјутери, ги скрија во плафонот, и ги поврзаа на затворската мрежа. Деловите за компјутерите, затворениците ги собрале од затворската наставата за електроника и компјутери. Деловите се од компјутери кои требале да бидат расклопени и рециклирани. Наместо тоа, тие дел по дел креираале сопствени компјутери. Компјутерите функционирале околу четири […]

Прочитај повеќе

Крис Редлиц oд Kicklabs е еден од ретките луѓе кои можат да се пофалат дека успешно рехабилитираат криминалци. Неговата идеја да им даде втора шанса на затворениците е да ги воведе во програмирање преку програма која има успех веќе шест години. „Кога започнав да зборувам забележав дека луѓето се концентрирани на секој мој збор. Нeма […]

Прочитај повеќе

Њујорчанецот Отис Џонсон е еден од ретките луѓе кои успеале да патуваат напред во времето. По 44 години поминати во затвор поради обид за убиство на полицаец, 69-годишниот г. Џонсон сега е на слобода, но светот не е истиот како што го оставил. Всушност, за него, светот е како некој футуристички филм. Паметни телефони, Bluetooth […]

Прочитај повеќе

Во Порторико Twitter доби една поинаква употреба. Наместо да се користи за поврзување на луѓето, микро-блог платформата експериментално се користи за да го намали криминалот во земјата. Под мотото „Следи ме, за да не ме следиш“, тројца затвореници, од кои двајца осудени за убиство, ги споделуваат нивните искуства од затворот. Затвореници своите твитови ги споделуваат […]

Прочитај повеќе