Клубот на млади креативци при локалната библиотека „Гоце Делчев“ поддржани од 20 средношколци – волонтери, на 31 мај и 1 јуни, реализираа практична работилница под отворено небо, за урбанизирање на неколку локации во Велес под насловот „Урбанизирај се!“. Овој проект беше поддржан и од СмартАп – Лабораторија за социјални иновации и Американската Амбасада Скопје. Проектот […]

Прочитај повеќе

Целта на “Computational Decision Making and Data Science Workshop 2018” во Белград е да ги реши отворените предизвици и можности во областа на информатичката технологија, блокчејн технологијата и компјутерското донесување одлуки (Computational decision making). Овие атрактивни истражувачки теми нè направија работилница која секоја година собира врвни европски и светски истражувачи. Истражувачите и нивните идеи го […]

Прочитај повеќе

Здружението на граѓани iNovum во соработка со М3DS академија за 3D и Game Design во период од февруари до јуни ќе организираат работилници во средните училишта низ Македонија каде средношколците ќе се обучуваат во областа на 3Д моделирање, анимација и 3Д принтање. Во рамките на оваа соработка М3DS и iNovum исто така ќе го претстават […]

Прочитај повеќе

На 8-ми април е закажана бесплатна работилницa за запознавање за основите на Drupal и дружење на сите ентузијасти на овoj CMS (content menagement system). „Со оваа работилница се приклучуваме на настанот Global Drupal Training days организиран од Drupal Association, на кој учествуваат повеќе земји од светот и одржуваат работилници на тој ден. Целта е заедницата […]

Прочитај повеќе

Можеби приказните за „exit“ звучат како мит во младата македонска стартап сцена, но постојат стартапи што успеале да го продадат својот сервис. Една таква успешна приказна доаѓа од Струмица, домот на дигиталното креативно студио Работилница, основано од Ванчо Стојков, Мери Доневска-Костуранова, Крум Ѓоргиев, Ване Костуранов и Сашко Николовски. Тимот има фантастичен уметнички и дизајнерски талент […]

Прочитај повеќе

Во среда на 29.05 во Duna iStore ќе се одржи работилница за iWork за iOS. Бесплатните предавања се наменети за сите кои сакаат да научат како да обработувате документи, пресметки и презентации на iPad, iPad или iPhone. iWork ги соджи апликациите Pages за изработка на документи, Numbers за табеларни пресметки и Keynote кој е моќна […]

Прочитај повеќе

Мicrosoft Macedonia организира серија настани преку која ќе ја претстави Windows Azure платформата преку која може да се креираат и менаџираат апликации во облакот. Во моментот се најавени настани за 18, 19, 20 и 21 март. Петтиот настан кој ќе се оддржи на ФИНКИ сè уште нема закажан датум. Иако темата е иста – ќе […]

Прочитај повеќе

На 28 февруари Duna компјутери ќе ja одржи третата бесплатна работилница за основи на дигиталната фотографија и обработка на фотографии со софтверот iPhoto 11 на Apple. Работилницата ќе започне во 18:00 часот во Клубот на новинари. Гостин предавач ќе биде македонскиот фотограф Кире Галевски кој ќе ги објасни основите на DSLR фотографијата, ќе понуди кратки […]

Прочитај повеќе

Од 9-ти до 15-ти декември ќе се одржи работилницата Code App, level up! за развој на мобилни апликации, во организација на студентската организација EESTEC од Скопје и Факултетот за информатички науки и компјутерско инжинерство (ФИНКИ). Во текот на бесплатните обуки кои ќе трајат една недела, околу 45 учесници (30 локални и 15 од странство) ќе […]

Прочитај повеќе