WordPress и Tumblr наскоро ќе имаат ист сопственик. Компанијата Automattic во чија сопственост е WordPress ќе го купи Tumblr од Verizon. Тимот на Tumblr се околу 200 вработени кои сега ќе бидат  префрлени под Automattic. Некогаш проценуван на над 1 милијарда долари, висината на цената на оваа продажба денес е проценета на 20 милиони долари, […]

Прочитај повеќе

Automattic, компанијата за WordPress откри дека работи на нов проект. Newspack ќе биде платформа наменета најмногу за малите и средни новински организации. Она што е поважно е дека поддршка за Newspack доаѓа од повеќе страни. Google, преку Google News Initiative, го поддржа проектот со 1,2 милиони долари. Lenfest Institute for Journalism донира 400 000 долари; […]

Прочитај повеќе

Почнувајќи со 12 април сите креатори на содржини ќе можат да го користат Instant Articles на Facebook, вклучувајќи ги и WordPress сајтовите. Automattic, во соработка со социјалната мрежа и Dekode, креираа плагин со кој сите WordPress блогови од оваа платформа ќе бидат прилагодени за Instant Articles. Automattic, мaтичната компанија зад WordPress, вели дека плагинот ќе […]

Прочитај повеќе

WordPress не е подготвен да се откаже да биде омилената платформа за блогерите; иако Medium, Facebook и други сервиси стануваат сѐ попопуларни. За да остане конкурентен, WordPress го добива Calypsо, проект на кој работат 127 инженери и дизајнери и во развој е 20 месеци, вели Мет Маленвег, директор на Automattic, компанијата зад WordPress. „Основната парадигма […]

Прочитај повеќе

Основачот на WordPress и Automattic, Мет Муленвег, на WordCamp настанот кој се одржа овој викенд во Сан Франциско, објави дека платформата, која најпрвин беше замислена само за блогирање, е преземена повеќе од 46 милиони пати. На настанот, г. Муленвег зборуваше за развојот и напредокот на WordPress во текот на изминатите години, како и за верзијата […]

Прочитај повеќе

WordPress.com како блог платформа за создавање веб сајтови расте од ден во ден, а за тоа се заслужни луѓето од Automattic, компанијата која стои буквално позади се што работи на WordPress, како и самиот тој софтвер. Порано, тоа беше само софтвер за блогирање, а денес се работи за еден одличен и многу моќен систем за […]

Прочитај повеќе