Група научници, меѓу кои физичарот Стивен Хокинг и основачот на SpaceX, Илон Маск, потпишаа петиција со која се бара одговорност при развивање на вештачката интелегенција. Ова би требало да допринесе развојот да не предизвика проблеми и опасности за човештвото. Стравот од машини кои се надвор од контрола е можеби оправдан со оглед на тоа дека […]

Прочитај повеќе

Универзитетот Кембриџ ќе ги анализира опасностите од будење на Skynet, јавува BBC. На љубителите на Терминатор им е познато дека Skynet е антагонистот од сенка, самосвесна вештачка интелигенциај (AI) чија глaвна цел е истребување на луѓето. Центарот за анализа на егзистенционална опасност ќе ги проучува опасностите од биотехнологија, вештачка интелегенција, нанотехнологија, нуклеарна војна или климатските промени […]

Прочитај повеќе