Нови податоци од Cambridge Analytica – британската консултантска фирма која користеше комбинација на дигитални алатки, собирање на податоци, нивна препродажба и неетичко комбинирање на податоците со стратешки комуникации укажуваат дека операциите на компанијата се поголеми отколку првично се веруваше. Новите податоци се дел од документите на Британи Кајзер и овој пат се споделени преку Twitter профилот […]

Прочитај повеќе

Новиот #Kомкаст доаѓа со нов водител. Гостин е Никола Спасов од истражувачката агенција Рејтинг, и можеби најкомпетентната личност да објасни како Google ги користи своите податоци да ги предвиди претседателските избори во САД. #Комкаст е видео подкаст за најразлични дискусии за технологија, дигитален маркетинг и нови медиуми, воден од Дарко Булдиоски од New Media Mk […]

Прочитај повеќе

Ако сакате да бидете успешни на Facebook, тогаш најдобро е да не ги земате македонските брендови и нивните кампањи за пример. За вирални кампањи треба да се исполнат некои услови, како креирање на оригинална содржина или емотивни видеа. А тоа македонските брендови едноставно не го прават, вели Никола Спасов, основач на агенцијата Рејтинг, кој направи […]

Прочитај повеќе

Околу 5 коментари и 62 лајкови. Толку во просек добиваат постовите од најпопуларните македонски брендови на Facebook, вели агенцијата Рејтинг со своето ново истражување, кое подетално ќе биде претставено на овогодинешната конференција за интернет маркетинг, AllWeb. Истражувањето, чија цел беше да ја анализира ефективноста на македонските брендови на друштвената мрежа, покажува дека брендовите најмногу споделуваат […]

Прочитај повеќе

Ако се погледне статистиката, македонските корисници буквално висат на Facebook, со околу 50 отсто кои поминуваат над 3 часа на друштвената мрежа. За многу корисници, и тие помладите и тие постарите, Facebook е синоним за Bебот. Без него не би знаеле што да сурфаат, каде да погледнат слики или каде да споделат мислење. Но, во […]

Прочитај повеќе

Во тек е истражување за навиките, ставовите и однесувањето на Facebook корисниците во Македонија, спроведено според меѓународнa методологија, од Агенција Рејтинг и New Media MK. Резултатите ќе бидат презентирани на втората AllWeb MK која ќе се оддржи на 15-ти ноември. „Истражувањето ќе биде интересно за сите организации или индивидуи кои на еден или друг начин […]

Прочитај повеќе

AllWeb беше одличен настан. Но, тој треба да стане традиционален настан. Зошто? Затоа што Македонија заостанува во онлајн маркетингот зад останатиот свет. Ова беше споменато од бројни говорници на конференцијата, и секој пат звучеше како несакан и поразителен факт бидејќи на секое од стoте столчиња седеа луѓе кои влијаат врз развојот на маркетингот во Македонија. […]

Прочитај повеќе

Неодмана едно американско истражување покажа дека просечен твитерџија е 28 годишна девојка која има iPhone. Мотивиран од овој и сличните истражувања кои се обидуваат да ја дефинираат мрежата, Никола Спасов од агенцијата Рејтинг направи анкета со над 240 твитерџии, чии информации ги претстави на All Web конференцијата. За жал бројот на твитерџиите сè уште е тајна. Друштвената […]

Прочитај повеќе