FPS или First Person Shooter е акциона игра во прво лице каде играчот ја искусува акцијата преку очите на протагонистот. Почетоците на FPS датираат уште од далечната 1973 година, со развојот на играта Maze War, но популарност на овој жанр не експлодира се до 1992-та година, кога излезе Wolfenstein 3D и го воспостави урнекот за […]

Прочитај повеќе

За Project Titan се зборуваше долго, долго време. Очекувањата беа дека Blizzard, кој се прослави со Warcraft, Diablo, Starcraft и World of Warcraft, ќе претстави некој нов вид на MMO што ќе ги воодушеви сите како што направија со World of Warcraft. Но, откако го прекина проектот, Blizzard ја претстави Overwatch која можеби најдобро би […]

Прочитај повеќе

Умереното играње на видео игри не само што не е штетно туку напротив е корисно, објасни истражувачот Дафне Бавели во својот TED говор. Во своето излагање таа разбива некои митови за видео игрите, а резултатите се добиени од видео игри исполнети со акција односно FPS (first-person shooter). Нејзините искуства покажуваат дека обратно од претпоставките и тврдењата […]

Прочитај повеќе