Креаторот на МојВоздух Горјан Јовановски неодамна говореше на TEDxSittardGeleen. Дел од говорот секако беа МојВоздух и загадувањето во Македонија. Сепак главната тема се отворените податоци и можностите кои доаѓаат со нивно користење. Дополнително, Горјан е навистина интересен говорник, темата ви е позната, па можете во целост да уживате во говорот.

Прочитај повеќе

Кои би можеле да бидат последиците од префрлањето на мозокот во компјутер? Ова е главната дилема во TED говорот на Робин Хeнсон. Г. Хансон не говори за префлање на сеќавањето, туку што кога роботскиот мозок ќе биде доволно софистициран да работи како човечкиот. Секако, и самиот вели дека за ова треба да се исполнат навистина многу услови. […]

Прочитај повеќе

Добрите видеоигри можат да бидат суптилни, комлексни и да поттикнуваат на размислување како и литературата и време е светот да го препознае ова, вели Еми Грин, доктор по литература, во својот TED говор. Г-ѓа Грин е специјализирана за Шекспир и американска литература од 19 век, и работи на културолошки истражувања. Но покрај сета ова сериозна […]

Прочитај повеќе

Што е најважно за еден стартап да прерасне во успешна компанија? Без сомненевање успехот на еден стартап зависи од од повеќе фактори, но сите успешни стартапи имаат една заедничка основа – тајмингот кога се основале, вели Бил Грос основач и инвеститор во стартапи, во својот TED говор. Во своето истражување г. Грос споредува пет фактори: […]

Прочитај повеќе

Мозокот е фасцинантен и комлексен орган, вели неврологот Грег Гејџ во својот TED говор. „Иако многу луѓе се фасцинирани од него, сепак не можат да кажат многу за начините на кој мозокот функционира, бидеќе неврологијата не се предава во училиштата“, објаснува г. Гејџ, кој се залага за промовирање на оваа дисциплина, со што би се […]

Прочитај повеќе

Новите медиуми и технологии, овозможуваат постојани и брзи промени во сите сфери, вели архитектот Марк Кушнер во својот TED говор. Тој зборува како архитектурата во последните 30 години ги користи новите медиуми за интеракција помеѓу архитектите и луѓето. Ова е најголема промена по пронаоѓањето на бетонот, челикот или лифтот, а станува збор за медиумска револуција, […]

Прочитај повеќе

Кога ја развиваме технологија мора тоа да го правиме одговорно, и да ги имаме во предвит последиците и за останaтите кои нема да можат да си ја дозволат оваа технологија, вели Џон Госиер во својот TED говор. Г. Госиер е претприемач и инвеститор кој помеѓу другото, работеше и на развој на апликации кои им овозможуваат […]

Прочитај повеќе

Паметните телефони, таблет компјутери и слични уреди овозможуваат постојано да бидеме во контакт, со пријателите, познаниците или фамилијата, со медиумите, со непознатите лица кои ги следиме на Twitter. Сепак која е границата на „пристојност“ на користење на овие уреди и дали премногу често ја поминуваме? Најверојатно сите сме биле во ситуација кога соговорникот или целото […]

Прочитај повеќе

Како продукт менаџер и експерт за корисничко искуство, Маргарет Гулд Стјуард помогна во развојот на сајтовите на YouТube, Google и Facebook кои секој ден имаат милијарди посетители и содржини кои се закачуваат секојдневно. Предизвикот за неа е креирањето на вакви огромни сајтови кои процесираат милијарда пребарувања секој ден; 500 часа видео се споделуваат на YouTube […]

Прочитај повеќе

Google Glass ќе им овозможи на љубителите на спортот не само да замислуваат како би изгледало доколку се помеѓу своите миленици на теренот, туку и навистина да ја доживеат брзината на Усеин Болт, дриблингот на Меси или атмосферата на Енфилд. Комбинација на Google Glass и Oculus Rift ќе биде вистинско задоволство за љубителите на спортот […]

Прочитај повеќе

Стравот од активисти, новинари и дисиденти како оние кои ја предизвикаа револуциите од Арапската пролет во 2011 година, се една од причините за се поголемо прислушување и следење преку интернет, вели безбедносниот истражувачот Кристофер Согхојан во својот TED говор. Компаниите велат дека креираат софтвер за борба против тероризам, педофилија или криминал, но креаторите признаваат дека […]

Прочитај повеќе

Умереното играње на видео игри не само што не е штетно туку напротив е корисно, објасни истражувачот Дафне Бавели во својот TED говор. Во своето излагање таа разбива некои митови за видео игрите, а резултатите се добиени од видео игри исполнети со акција односно FPS (first-person shooter). Нејзините искуства покажуваат дека обратно од претпоставките и тврдењата […]

Прочитај повеќе