До 2030 година патиштата ќе можат безжично да ги полнат електричните возила. Израелскиот стартап Electroad има идејно решение кое веќе успешно ги помина првите тестови. Стартапот веќе е добитник на финансии од фондот на Европската Унија, Horizon 2020. Идејата на стартапот не само што е практична, туку е и едноставна за изведба на веќе постоечки патишта. […]

Прочитај повеќе

Американски стартап SkyTran ќе се изгради мрежа за возила кои ќе лебдат над израелскиот град Тел Авив, јави BBC. Оваа форма на превоз ќе треба да понуди алтернативно решение на традиционалните возила кои го пренатрупуват патиштата. Станува збор за технологија која се користи кај Маглев возовите и овозможува возовите да лебдат над пругата, со тоа […]

Прочитај повеќе

Во чудно истакнување на моќ и угнетеност истовремено пред меѓународната јавност, исламските фундементалисти Хамас ги твитање нападите врз Тел Авив со софистицирани ирански ракети Fajr-5. Организацијата владее со појасот Газа, отсечен дел од Палестина, кој е контроверзно затворен од Израел. Иако Газа со години е место за битки меѓу палестинците и израелците, сепак ова се […]

Прочитај повеќе