Канадскиот универзитет од Калгари беше цел на сајбер напад, во кој хакерите ги криптираа нивните податоци со софтвер познат како „ransomware“. За ослободување на податоците мораа да платат 20.000 канадски долари. Над 100 компјутери на универзитетот беа зафатени од нападите. „ИТ тимовите на универзитетот работат цела недела да ги поправат баговите со имејлот, Skype, безжичната мрежа […]

Прочитај повеќе

Интернетот ширум светот е забавен поради најголемиот сајбер напад во историјата. Нападите се одмазничкa DDoS борба помеѓу организација која се бори против спам пораките и хостинг компанија. Пет национални агенции против сајбер криминал отворија истрага за инцидентот, вели BBC. Нападот е предизивкан откако Spamhaus, непрофитна организација која им помага на имејл провајдерите во чистење на […]

Прочитај повеќе

Утрово на пробиениот сајт на Карловачката банка се најде препознатливата порака „Ние сме Anonymous. Ние сме легија. Ние не простуваме. Ние не забораваме. Очекувајте не“. Пораката беше надополнета со предупредување дека ова не е само еден инцидент, туку војна кон банките кои „крадат од народот“. Ова не е прв пат хрватските Anonymous да нападнат важни […]

Прочитај повеќе

Професорот на Virginia Tech, Џефри Рид предупредува дека терористи, криминалци и хакери можат да срушат цели LTE мрежи со евтина опрема која чини само 650 долари. Злонамерниците треба да го попречат синхронизирањето на телефонот со базната станица, сигналот на 4G мрежата е составен од повеќе подсистеми и ако „откаже“ еден од нив, сте ја „загубиле“ базната станица. LTE […]

Прочитај повеќе