По се изгледа е речиси, ако не и сосем невозможно жителите на САД кои сметаат дека се прислушувани да поведат судска парница против Националната агенција за безбедност (NSA). Причината за ова што тужителот треба да докаже дека е следен, но, доказ дека NSA прислушува е практично невозможно да се добие, пишува Wired. Проблемот со судската […]

Прочитај повеќе

Twitter започнува судски спор против владата на САД, oбвинувајќи ги властите дека им го нарушиле правото на слободен говор, односно првиот амандман на уставот на САД. „Наше убедување е дека имаме право според Првиот амандман на Уставот на САД да им одговориме на корисниците кои се загрижени околу опсегот на набљудувањето на владините агенции – […]

Прочитај повеќе

El Mundo вели дека американската Национална агенција за безбедност (NSA) прислушувала 60 милиони телефонски повици во Шпанија во 30 дневен период во декември, 2012-та година. Сличен извештај беше објавен и претходно за 70-те милиони прислушувани телефонски повици во Франција, што го натера францускиот претседател Франсоа Холанд да му се јави на американскиот колега Барак Обама. […]

Прочитај повеќе

Американската Агенција за национална безбедност (NSA) уште во 2008-ма година има креирано софтвер преку кој аналитичарите, без претходна дозвола, можеле да пристапат до кориснички мејлови, онлајн чет и веб историјата на милиони таргетирани индивидуалци, пишува Guardian повикувајќи се на документите доставени од Едвард Сноуден. Документите за XKeyscore кои ги објави Guardian, се користеле за тренинг […]

Прочитај повеќе

Apple, Google, Facebook, Microsoft и Twitter бараат поголема транспарентност кога станува збор за барањата кои пристигаат од Агенцијата за национална безбедност на САД (NSA). На компаниите, кои неодамна беа обвинети дека учествувале во набљудувањето на корисниците преку програмите на NSA, им се придружија голем број организации за заштита на човековите права, и сега заедно бараат […]

Прочитај повеќе

Претседателот на САД, Барак Обама ја потпиша наредбата која треба да ја зацврсти сајбер безбедноста, но и која ќе дозволи властите да споделуваат информации за „сајбер опасности“ со други приватни компании и оператори.  Мерката доаѓа кратко време по годишниот извештај на CERT кој објави дека и енергетските постројки во САД се цел на напад, и […]

Прочитај повеќе

Македонија во првата половина на 2012 година побара отстранување на само една содржина, ни открива Google во својот Transparency Report. Во извештајот се наоѓаат податоци за колку пати државите и владините агенции побарале да се отстранат линкови и содржини од пребарувањето. Станува збор за Youtube видео чија содржина од органите на власта е проценета како опасна […]

Прочитај повеќе