Пред речиси точно 5 години, Mozilla, Twitch, YouTube, Google и Facebook го заменија тогаш популарниот Flash со HTML5. Apple пак никогаш не го прифати Flash, а Стив Џобс беше еден од најголемите противници на технологијата. Главна причина за повлекувањето и отстранувањето на Flash Player беа безбедносните пропусти, но и напредокот на HTML5 и CSS3. Сепак […]

Прочитај повеќе

Откако речиси сите прекинаа со употреба на Flash, Adobe откри дека до 2020 година полека ќе го повлекува плагинот. Пред неколку години, Flash беше еден од најпопуларните плагини. Се користеше за видео содржина и за flash-видеоигри. Беше неопходен за куп функционалности, од YouTube видеа, до банери за реклами. Денес благодарение на развојот на HTML5, најголем […]

Прочитај повеќе

Adobe Flash Player од сега ќе работи во Google Chrome во „изолирана кутија“. Ова е случај за сите платформи кој поддржуваат Chrome: Windows, Mac, Linux и  Chrome OS. Потегот е направен пред се од безбедносни прични, главно бидејќи творците на „злонамерен софтвер“ ја користат ранливоста на Flash на повеќе платформи за истовремен напад на повеќе […]

Прочитај повеќе