Холандската полиција за 26 мај закажа настан во кој заедно со граѓаните ќе се обидат да ги фатат „злосторниците“. Настанот ќе се одржи во Амстердам, и ќе биде отворен за сите кои се заинтересирани. Станува збор за игра или натпревар во која граѓаните ќе треба да го пронајдат „злосторникот“ и да го пријават. За највнимателните […]

Прочитај повеќе

Само ако живеевте во пештера во изминативе пет години, ќе се изненадите ако ви кажам дека иднината на автомобилите се електричните и автономни автомобили, односно возила кои можат да се движат правилно во сообраќај без човечка контрола. Трендот веќе преоѓа и во јавниот сектор, каде Амстдердам и Лондон истовремено воведоа иницијативи за превоз преку електрични […]

Прочитај повеќе

Во период кога Airbnb сериозно му се заканува на хотелиерството, сопствениците на хотели се приморани да бидат покреативни во привлекување на корисници. Цената не е единствената причина за клиентите кои бараат нешто поинтересно, како што покажува Arcade Hotel во Амстердам. Ова е можеби првиот хотел за гејмери, со редизајнираните соби инспирирани од ретро конзоли и […]

Прочитај повеќе

Веќе пишувавме за неколку концепти за 3Д принтање на куќи или делови од згради, сепак холандските архитекти Dus Architects за прв пат работат на градење на првата 3Д испринтана куќа во Амстерам. Принтерот кој се користи за изработка на елементите е специјално изработена зголемена верзија на десктоп принтер, а првата куќа ќе биде 13 собна […]

Прочитај повеќе

Амстердам е третиот град во Европа во кој Uber ќе ја тестира својата услуга. Во моментов сите жители на главниот град на Холандија кој ја имаат апликацијата на својот паметен телефон, можат да добијаат ненадајна понуда за бесплатна услуга. Uber e стартап кој издава луксузни возила за превоз на своите клиенти: Mercedes S Audi A8 […]

Прочитај повеќе