Во поглед на канцелариски алатки Microsoft Office и OpenOffice со години беа како две страни на една иста паричка. И двете солидни можности за извршување канцелариски должности, но едната платена, а другата бесплатна алтернатива. И потоа се појави LibreOffice, уште една бесплатна алтернатива за канцелариски алатки која успеа да ги придобие поголемиот број волонтери кои претходно работеа […]

Прочитај повеќе

Според информациите на Државниот завод за статистика на Македонија во 2010 и 2011 година употребата на слободен софтвер бележи раст во приватниот сектор (мали, средни, големи претпријатија) и јавниот сектор (министерства, агенции, јавни претпријатија и локална самоуправа), вели Слободен софтвер Македонија. Еве го останатиот дел од нивното соопштение: Во 2010 година употребата на „бесплатен (open […]

Прочитај повеќе