Shaheen II – Cray XC40 е првиот претставник на арапските суперкомпјутери кој се најде 10-те најмоќни компјутери на Top 500 листата, предводена од кинескиот Tianhe-2. Shaheen II е сместен во Универзитетот за Наука и Технологија Крал Абдула, чини 80 милиони долари и е со моќ од 5,536 петафлопи, што е 25 пати повеќе од претходникот. […]

Прочитај повеќе

Titan е новиот супер компјутер на Министерството за одбрана на САД. Titan ќе има пресметковна моќ од 20 петафлопи или 40 квадрилиони пресметки во секунда. Новиот супер компјутер е всушност надградба на Jaguar, кој беше претходниот суперкомпјутер на Оук Риџ. Според CNN, суперкомпјутерот ќе може да помогне за подобро разбирање на климатските промени, биогорива, нови материјали, нуклеарна енергија […]

Прочитај повеќе